Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V Michalovciach pribudne centrum pomoci pred odchodom do zahraničia

Erb mesta Michalovce Foto: Heraldický register

Najviac obetí obchodovania s ľuďmi pochádza práve z Košického kraja.

Michalovce 5. októbra (TASR) – Miesto prvého kontaktu, ktoré má byť nápomocné v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, vzniká v meste Michalovce. Otvoria ho v druhej polovici októbra. TASR informovala hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

Najviac obetí obchodovania s ľuďmi pochádza z Košického kraja. „Vzhľadom na najohrozenejší región je potrebné zabezpečiť informovanosť mládeže a širokej verejnosti o nástrahách obchodovania s ľuďmi, o formách obchodovania s ľuďmi, zabezpečiť konkrétne preventívne aktivity a propagačné materiály k problémovým témam,“ priblížila poslanie projektu Palečková.

Na poradenských aktivitách centra sa budú podieľať viacerí partneri - michalovský úrad práce (ÚP), Občianske združenie (OZ) Pomoc rodine a Mimovládna organizácia IOM. ÚP bude napríklad informovať ľudí o nástrahách či rizikách spojených s vycestovaním do zahraničia, respektíve so sprostredkovateľmi práce. Úlohou zmieneného OZ je poradenstvo a psychologická pomoc pre skutočné obete obchodovania s ľuďmi, IOM zasa poradí pri začiatkoch fungovania Miesta prvého kontaktu.

Mesto Michalovce vytvorilo a upravilo školiacu miestnosť na Námestí osloboditeľov pre potreby projektu, zabezpečilo vybavenie miestnosti nábytkom a modernou výpočtovou technikou z externých zdrojov, v súčasnosti pripravuje informačné materiály – bannery, plagáty, brožúrky a letáky pre šírenie preventívnych informácií.

V mesiacoch október až december 2015 prebehnú v centre školenia pre 40 skupín študentov stredných škôl a gymnázií. Realizácia poradenskej činnosti pre jednotlivcov, ktorú odporúča úrad práce, sa uskutoční prostredníctvom individuálnych pohovorov. Miesto prvého kontaktu bude prístupné aj ktorémukoľvek záujemcovi, ktorý o poradenstvo prejaví záujem.

Projekt spomínaného centra v Michalovciach finančne podporila Rada vlády SR pre prevenciu kriminality, a to sumou 6000 eur. Príspevok mesta vyčíslila Palečková na 1000 eur.