Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Na Kine Úsmev vzbudzujú údiv i úsmev stovky zatepľovacích hmoždiniek

Ilustračné foto Foto: TASR

Budovu obnoveného Kina Úsmev v Košiciach zdobí zvláštna fasáda.

Košice 1. augusta (TASR) – Budovu obnoveného Kina Úsmev v Košiciach zdobí zvláštna fasáda. Zo steny trčia stovky zatepľovacích tanierových hmoždiniek modrej farby a mnohí návštevníci a okoloidúci sa čudujú, čo to má znamenať. Niektorí si originálnu inštaláciu dokonca "pomýlili" s lezeckou stenou.

Na stene celkovo vidno takmer 2000 hmoždiniek, osadené sú v pravidelnom rastri a majú netypickú farbu. "Je to vlastne hra alebo vtip, keďže ide o zateplenie bez skutočného zateplenia. Skôr je to dekoratívny prvok, ale zároveň hmoždinky slúžia aj ako nosiče na nejakú programovú propagáciu, čiže dajú sa ne osadzovať nápisy, svetielka a podobne," priblížil pre TASR riaditeľ kina Lukáš Berberich.

Inštalácia, ktorej autorom je architektonické štúdio zerozero, ponúka viacero významov. "Chceli sme aj zvonka ukázať, že došlo k nejakej zmene, že sa tu niečo deje," vysvetlil Berberich. Fasáda označuje prístavbu k pôvodnému objektu kasína, ktorou priestory kina rozšírili v 30. rokoch minulého storočia. "Zároveň hmoždinky vytvárajú hru tieňov, vyzerá to každú hodinu inak. Keďže chceme dosiahnuť, aby sa ľudia koncentrovali vonku v parku, je to vytvorené aj pre nich, aby sa mali na čo pozerať, aby sa okolo nich dialo niečo zaujímavé," skonštatoval riaditeľ.

Pôvodné kino fungovalo v budove na Kasárenskom námestí už od roku 1929, pravidelná prevádzka skončila v roku 2012. Občianske združenie Cinefil po vlaňajšej dohode s mestom realizovalo potrebnú rekonštrukciu a digitalizáciu, aby kino od 9. júna tohto roka mohlo opäť otvoriť svoje brány návštevníkom na dennej báze. Súčasťou je aj nová kaviareň a letná terasa v parku pred kinom.

Vynovené Kino Úsmev sa profiluje ako repertoárové premiérové kino, snaží sa však ponúknuť alternatívnejší obsah k tomu, na čo sú ľudia zvyknutí z multiplexov. Najnovšie je v pláne zaradiť do programu priame prenosy z veľkých operných a divadelných sál vo svete. "Určite od jesene spustíme aj tento obsah, ktorý je trendom najmä v jednosálových kinách," dodal Berberich. V budúcnosti by malo v objekte vzniknúť aj Centrum audiovizuálnej kultúry s priestorom pre prezentáciu a podporu filmovej a audiovizuálnej tvorby.