Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Na Univerzite bez hraníc v Košiciach spoznávajú vedu desiatky detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Na fakultách a univerzitných pracoviskách čaká na deti počas piatich dní zaujímavý program. Dnes navštívia Univerzitnú knižnicu, Botanickú záhradu a Fakultu verejnej správy.

Košice 11. júla (TASR) – Parlamentné voľby, súdne pojednávanie či poskytovanie prvej pomoci bližšie spoznajú a vyskúšajú si desiatky žiakov základných škôl v rámci týždňovej Univerzity bez hraníc, ktorá sa dnes začala na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Detská univerzita, ktorá hravou formou približuje deťom výučbu a vedeckú činnosť na jednotlivých fakultách, sa na UPJŠ koná už šiesty rok.

Celkovo 52 účastníkov, piatakov a šiestakov základných škôl, dnes v aule rektorátu slávnostne privítal prorektor UPJŠ Ján Gbúr. "Oproti projektom podobného charakteru je Univerzita bez hraníc koncepčne zameraná na sprístupnenie sveta vedy a vzdelania deťom pochádzajúcim aj zo sociálne vylúčených vrstiev našej spoločnosti s cieľom podporiť tak rozvoj ich talentu, schopností a zručností," informovala hovorkyňa UPJŠ Mária Hrehová.

Na fakultách a univerzitných pracoviskách čaká na deti počas piatich dní zaujímavý program. Dnes navštívia Univerzitnú knižnicu, Botanickú záhradu a Fakultu verejnej správy, kde si vyskúšajú, aké by to bolo byť starostom. V utorok (12.7.) sa na Lekárskej fakulte presvedčia, že medicína je veda, ale i zábava. Ďalšie dni si vyskúšajú simulovaný súdny proces, zaujímavé prírodovedné pokusy či parlamentné voľby, vrátia sa v čase do roku 1989 a privítajú slobodu. Každý deň popoludní ich čakajú športové disciplíny detskej olympiády, starovekých i novovekých olympijských hier.

Po úspešnom absolvovaní Univerzity bez hraníc v piatok (15.7.) malí študenti absolvujú slávnostnú promóciu.