Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Košický kraj

Nezamestnanosť v okrese Gelnica presahuje 20 %, ľudia sa boja o prácu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi nezamestnanými v okrese Gelnica sú predovšetkým ľudia so základným vzdelaním.

Gelnica 19. februára (TASR) – Nezamestnanosť v okrese Gelnica patrí momentálne medzi jednu z najvyšších na Slovensku, už dlhšie obdobie sa pohybuje na úrovni 20 %. O prácu sa tu však boja aj ďalší. Väčšina zamestnancov jednej z najväčších firiem v regióne, Spoločnosti Railway Casted Components, a. s., v Prakovciach, totiž momentálne pracuje na 60 %. V riadnom režime ostalo len 38 z celkového počtu 372 zamestnancov.

„Zatiaľ oficiálne nám nikto hromadné prepúšťanie nenahlásil, sú ľudia na 60 %. Od jednej zo zamestnankýň, s ktorou som komunikovala minulý týždeň, som sa dozvedela, že pripravujú novú výrobu od marca,“ uviedla pre TASR pracovníčka Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Gelnici Mária Lukáčová. Momentálne je v okrese nezamestnanosť na úrovni 21 %, podľa nej je to spôsobené zvýšeným počtom sezónnych zamestnancov v evidencii úradu práce. „V apríli a máji sa to číslo zase trošku zníži,“ dodala Lukáčová.

Medzi nezamestnanými v okrese Gelnica sú predovšetkým ľudia so základným vzdelaním. Niektorí z nich sa snažia robiť si rekvalifikačné kurzy, aby mali vyššiu možnosť sa zamestnať. V okrese je okolo 50 podnikov, ktoré zamestnávajú viac ako 20 pracovníkov. „Stáva sa, že berú ľudí evidovaných u nás na úrade práce. Informácie o novom investorovi, ktorý by hromadne prijímal nových pracovníkov, zatiaľ nemáme,“ dodala Lukáčová.

Počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie bol v okrese Gelnica ku koncu vlaňajška 3147, z toho 1430 bolo žien a 169 absolventov stredných, prípadne vysokých škôl.