Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Noc múzeí v Košiciach je v znamení športu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/S. Písecký

V ponuke je viac ako 30 výstav s rôznorodou tematikou, wokshopy, prezentácie, vystúpenia, koncerty, inštalácie, súťaže, filmy, talkshow, divadelné predstavenie či burza kníh.

Košice 21. mája (TASR) – V znamení športu sa odohráva dnešná Noc múzeí a galérií v Košiciach. Jej program odštartoval dnes sprievodom mladých športovcov s mažoretkami a živou kapelou po Hlavnej ulici.

Návštevníkov za príjemného počasia pozývajú výstavy a rôzne podujatia v 18 kultúrnych inštitúciách mesta, ktoré sú otvorené od 17.00 h zvyčajne až do polnoci. Do programu sa zapája aj 18 športových klubov.

"Mesto Košice sa stalo Európskym mestom športu a aj kultúrne inštitúcie sa tento rok rozhodli, že sa tejto tematike budú venovať a v netradičných priestoroch múzeí a galérií šport rôznym spôsobom spropagujú a ukážu svojim návštevníkom," uviedol riaditeľ organizácie Košice Turizmus Miloslav Klíma.



V ponuke je viac ako 30 výstav s rôznorodou tematikou, wokshopy, prezentácie, vystúpenia, koncerty, inštalácie, súťaže, filmy, talkshow, divadelné predstavenie či burza kníh.

V Slovenskom technickom múzeu (STM) na Hlavnej ulici 88 si napríklad návštevníci môžu zmerať sily v šachovej simultánke s majstrom Slovenska do 18 rokov Richardom Harvanom či sledovať talkshow známeho športového komentátora Jozefa Jarkovského so slávnymi osobnosťami košického športu. V ponuke sú okrem viacerých výstav inštalácia dobovej telocvične, vystúpenia klauna a míma Juraja Benčíka, ukážky rôznych športov v boxerskom ringu na nádvorí či nočné kino z dobových premietačiek.

"Premiéru má zreštaurovaná unikátna multikára M 21, vyrábaná v 50. a 60. rokoch v NDR. V Múzeu letectva dnes ožila legendárna akrobatická skupina Biele albatrosy, aj keď len virtuálne," priblížil ďalej pre TASR námestník generálneho riaditeľa STM Ján Melich.



Jednou z atrakcií v areáli STM je novinka umeleckého kováča Vladimíra Eperješiho, ktorý zo starého Fiata 600 urobil pojazdného plechového slimáka spojeného s automatom na kávu. "Ja to volám Slimáčik, nemá to ešte meno. Zatiaľ to je taký 'slimkafé automobil'. Ulita je vytvorená z joklových profilov a na tom sú z kúskov poskladané plechy. Na streche je motýlik a vláčik so šálkami, vpredu má slimák tykadlá, z ktorých budú večer šľahať plamene," predstavil autor svoj výtvor.

Program noci múzeí sa odohráva aj mimo centra mesta. Košická detská historická železnica pripravila pre návštevníkov na Alpinke tradičné aj netradičné športové disciplíny, ako napríklad hod koľajnicou, prenášanie podvalu či chôdzu dvojíc po koľajnici.

Na návštevu pozývajú tradične aj Východoslovenské múzeum (VSM), Katova bašta, Miklušova väznica, Východoslovenská galéria (VSG), Múzeum Vojtecha Lőfflera, Divadlo Thália, Kasárne/Kulturpark či Tabačka Kulturfabrik. Podujatiu počasie praje a očakáva sa účasť tisícov ľudí.