Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Košická U. S. Steel opäť prepúšťala

Archívne foto Foto: TASR/František Iván

V súvislosti s prepúšťaním sa odborári obrátili na Inšpektorát práce, ktorý preverí dodržiavanie kolektívnej zmluvy a Zákonníka Práce.

Košice 1. júna (TASR) - Košická hutnícka spoločnosť U. S. Steel má za sebou tri prepúšťania zamestnancov. O aktuálnej situácii dnes na tlačovej konferencii informoval predseda odborov OZ KOVO spoločnosti Mikuláš Hintoš.

"V prvom kole bolo prepustených 29 zamestnancov, 11 z nich prijalo iné pracovné miesta. V druhom kole ich bolo 14, ktorí prijali ponuku inej práce a potešilo ma tretie kolo, kde 17 ľudí prijalo tiež inú prácu a 12 podpísali dohodu o ukončení pracovného pomeru," skonštatoval Hintoš.

Medzi prepustenými v treťom kole neboli žiadni manažéri. "Boli tam technicko-hospodárski zamestnanci a administratíva. Týkalo sa to pozícií majstrov, technológov, metalurgov, plánovačov výroby, takže sme išli už do tých výrobných prevádzok," povedal odborový predák.

Ako povedal, potešilo ho, že medzi poslednými 29 zamestnancami, ktorí boli prepustení, bolo 11 ľudí v dôchodkovom veku. Podľa jeho slov sú tieto miesta nenávratne zrušené. "Ku každému kolu prepúšťania sme dali zamietavé stanovisko," podotkol.

Tlačová konferencia Odborového zväzu (OZ) KOVO región Košice – Prešov v Košiciach v stredu 1. júna 2016. Na snímke vľavo člen predsedníctva Rady OZ KOVO Jozef Balica a predseda Rady odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice Mikuláš Hintoš.
Foto: TASR / František Iván


V súvislosti s prepúšťaním sa odborári obrátili na Inšpektorát práce, ktorý preverí dodržiavanie kolektívnej zmluvy a Zákonníka Práce. Výsledky by mohli byť podľa Hintoša známe do dvoch týždňov.

Prepúšťať sa podľa neho určite bude ďalej, informoval ich o tom prezident spoločnosti. Hintoš zdôraznil, že podľa neho doplácajú na zlú situáciu v amerických prevádzkach. Vychádza z výročných správ U. S. Steel za rok 2015.



"Myslím si to preto, lebo je všeobecne známe a na webe bolo zverejnené, že americká korporácia je v dlhoch vo výške zhruba jednej miliardy dolárov. Nedávno vydali dlhopisy vo výške 980 miliónov za úrok takmer 8,4 percenta. Tieto dlhopisy sú splatné do roku 2020 myslím si, 2021... Situácia sa tam zrejme pomerne komplikuje. Doplácajú na to Košice, keď celý zisk z roku 2015 bol odvedený do korporácie na dividendovú politiku," dodal Hintoš.

U. S. Steel má podľa neho v súčasnosti približne 10.200 kmeňových zamestnancov.