Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Poslanci Mestského zastupiteľstva rozhodnú o rozpočte Košíc

Košický primátor Richard Raši. Foto: TASR/František Iván

Poslanci košického Mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom druhom rokovaní v tomto volebnom období v pondelok (9.2.) prerokujú návrh programového rozpočtu na roky 2015 až 2017.

Košice 8. februára (TASR) – Poslanci košického Mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom druhom rokovaní v tomto volebnom období v pondelok (9.2.) prerokujú návrh programového rozpočtu na roky 2015 až 2017, návrh na zmenu územného plánu v zóne Košice – Ťahanovce, koncepciu statickej dopravy v meste Košice, určia členov komisií zastupiteľstva a prijmú návrhy na udelenie ceny mesta Košice.

Predložený návrh programového rozpočtu predpokladá, že mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť so sumou 132,99 milióna eur. Takmer 52 miliónov eur plánuje mesto prideliť do kapitoly školstvo, 23,6 milióna eur pôjde na dopravu a viac ako 18 miliónov eur na projekt Zdravé mesto.

Poslanci budú diskutovať aj zámene mestských pozemkov v Ťahanovskom lese za cirkevné pozemky na sídlisku Ťahanovce. Tento návrh na jeseň minulého roka nebol na MsZ schválený, teraz je predložený na rokovanie opätovne. Aktivisti sa obávajú o to, že by sa v lesoparku mohlo začať s developérskymi projektmi, čo zasa cirkev vylučuje. Prostredníctvom sociálnych sietí zvolali aktivisti stretnutie občanov pred rokovaním MsZ.

Aj návrh na zmenu koncepcie statickej dopravy v meste predpokladá širokú diskusiu v pléne, ale aj prítomnosť protestujúcich občanov. Už v piatok (6.2.) niektorí poslanci MsZ avizovali, že navrhovaná koncepcia neodráža potreby občanov a jednotlivých mestských častí a vyčítali jej že ide "o pomýlený materiál", ktorý len popisuje stav, ale nerieši problémy. Celkovo je na programe rokovania MsZ 67 bodov.