Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

POZOR: Deti a alergici by sa nemali kúpať na košickom kúpalisku Jazero

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Hygienici na plážovom kúpalisku našli v odobratých vzorkách sinice, ktoré sú nevhodné pre citlivú časť populácie ako deti, alergici a imunitne oslabení občania.

Košice 13. júla (TASR) – Hygienici pravidelne kontrolujú kúpaliská a prírodné vodné plochy v Košiciach a okolí. Momentálne všetky skontrolované miesta, okrem plážového kúpaliska Jazero v Košiciach, sú vhodné na kúpanie.

"Kontroly aj s odbermi vzoriek vôd na laboratórne vyšetrenie sa vykonávajú na letných kúpaliskách raz za mesiac a na prírodných vodných plochách raz za dva týždne," uviedla pre TASR Zuzana Dietzová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.

K dnešnému dňu hygienici uviedli do prevádzky sedem umelých letných kúpalísk - Kúpalisko Ryba, Mestské kúpalisko na Rumanovej ulici, Kúpalisko Triton, Kúpalisko Červená hviezda a Letný areál Mestskej krytej plavárne v Košiciach, Mestské kúpalisko v Medzeve a Mestské kúpalisko v Moldave nad Bodvou. Sú dobre vybavené na letnú kúpaciu sezónu a kvalita vody na kúpanie vyhovuje požiadavkám platnej legislatívy.

"Žiadosť o uvedenie do prevádzky podal v týchto dňoch na náš úrad aj prevádzkovateľ kúpaliska pri hoteli Garden v Košickej Belej, avšak táto je momentálne na našom úrade vo vybavovaní. V tomto týždni sa vykoná previerka a odbery vzoriek vôd na kúpalisku," spresnila Dietzová.

Hygienici kontrolujú i prírodné vodné plochy a prírodné kúpaliská. Vo vodných nádržiach Ružín a Bukovec je voda na kúpanie vyhovujúca. Problém sa však vyskytol na plážovom kúpalisku Jazero. V utorok (12.7.) tam hygienici odobrali vzorky vody.

"Dnes bude doručený list Mestskej časti Košice nad Jazerom, aby prístupnými verejnými prostriedkami zverejnili informácie o neodporučení kúpania sa v Jazere pre citlivú časť populácie, do ktorej patria deti, alergici a imunitne oslabení občania. Dôvodom je stúpajúci počet cyanobaktérií (siníc) tvoriacich sinicový toxický kvet. Laboratórne rozbory potvrdili, že počet cyanobaktérií stúpa nad 20 000 buniek v mililitri vody," skonštatovala Dietzová.

Zvyšná časť zdravej dospelej populácie sa v tejto lokalite podľa jej slov kúpať môže. Legislatívne stanovený limit v prípade siníc je totiž do 100.000 buniek v mililitri vody.