Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Prírodovedný odbor Východoslovenského múzea oslavuje 60.výročie vzniku

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Predstavitelia Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) pri tejto príležitosti slávnostne odovzdajú jeden z úlomkov meteoritu Košice do expozície VSM.

Košice 4. októbra (TASR) - Okrúhle 60. výročie svojho vzniku oslavuje Prírodovedný odbor Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach. Návštevníkom ponúka spomienkovú výstavu s dobovými dokumentmi, publikačnou činnosťou, fotografiami a zbierkami z dlhých rokov jeho činnosti. Vernisáž je naplánovaná na štvrtok 8. októbra na 15.00 h. V tento deň otvorí múzeum zároveň výstavu Minerály pod lupou. Predstavitelia Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) pri tejto príležitosti slávnostne odovzdajú jeden z úlomkov meteoritu Košice do expozície VSM.

"Spomienková výstava prehľadne približuje založenie odboru, personálne obsadenie, výskumnú, zbierkotvornú aj edičnú činnosť. Zároveň oboznamuje o práci s verejnosťou prostredníctvom expozičnej a výstavnej práce. Fotografické dokumenty výstav inštalovaných v období založenia odboru sú ukážkou precíznej práce prírodovedca," uviedla Dušana Smatanová z Propagačného oddelenia VSM.

Návštevníkov môže zaujať zariadenie dobovej pracovne prírodovedného pracovníka v kontraste so súčasným pracoviskom. Pripravená bude aj ukážka preparátorskej činnosti múzea. Vo vitrínach nájdu aj inštalované prvé prírodovedné zbierky, staré herbáre a preparáty určite zaujmú svojou históriou a krásou. Sprievodnou časťou výstavy bude prezentácia fotografií a filmov, na ktorých sa odborní pracovníci múzea podieľali. Výstava potrvá do 3. apríla budúceho roka.

Výstava minerálov bude sprístupnená takisto do 3. apríla 2016. Bude prezentovať pestrú paletu minerálov a kryštálov zo Slovenska, Českej republiky a najznámejších svetových lokalít. "Jej cieľom je predstaviť a priblížiť rozmanitosť neživej prírody v celej svojej prirodzenej kráse. Prostredníctvom pútavých bannerov podáva poznatky o vzniku, výskyte a základných tvaroch minerálov. Prináša poznatky a vysvetlenie, prečo sú minerály také rozmanité a symetrické," opísala Smatanová.

Prezentované budú minerály prvýkrát opísané zo Slovenska. Výstava sa osobitne venuje početným odrodám kremeňa (krištáľ, ametyst, záhneda), farebnej kráse opálov a získavaniu najvzácnejšieho kovu – zlata.