Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

R. Raši a O. Brixi predložia zákon o znížení odmien poslancov MZ

Richard Raši Foto: TASR/Štefan Puškáš

Maximálna odmena poslanca mestského zastupiteľstva je v súčasnosti 15-násobkom minimálnej mzdy a miestneho zastupiteľstva desať.

Košice 14. apríla (TASR) – Na záver dnešného rokovania košického mestského zastupiteľstva informoval poslancov primátor mesta Richard Raši, že spolu s poslancom NR SR Ottom Brixim (Smer-SD) pripravuje návrh zákona, ktorým by sa mali upraviť podmienky odmeňovania pre poslancov zastupiteľstva.

„Naposledy, keď sme predkladali návrh zákona, ktorým sa znížil počet poslancov v našom mestskom zastupiteľstve mi mnohí vyčítali, že predkladám zákony bez toho, aby o tom zastupiteľstvo vedelo,“ povedal Raši po rokovaní. Zdôraznil, že jeho návrh dostanú poslanci v písomnej podobe a pôjde len o informáciu, nie o to, že by bolo nutné tento návrh schváliť. „Ak by som však našiel podporu poslancov, prípadne doplňujúce návrhy, bol by som rád,“ dodal Raši.

Maximálna odmena poslanca mestského zastupiteľstva je v súčasnosti 15-násobkom minimálnej mzdy a miestneho zastupiteľstva desať. „Náš návrh hovorí o znížení u poslancov mestského zastupiteľstva na 7,5 násobok a u miestnych poslancov na päťnásobok,“ ozrejmil.

Raši zdôraznil, že návrh zákona chce poslancom zaslať aj preto, aby videl ich reakcie. „Niektoré hlasy hovoria dokonca o tom, že mandát poslanca mestského zastupiteľstva má byť zadarmo, práve preto, aby financie neboli motiváciou sa vôbec stať poslancom,“ doplnil s tým, že opačný názor je taký, že poslanci vykonávajú svoj mandát vo voľnom čase a preto by nejaké finančné prostriedky za to mali dostávať.

„Potom ich názor dáme do konfrontácie s objemom ušetrených finančných prostriedkov a vyberieme vhodnú alternatívu. Ja som určite za to, aby sa tieto objemy znížili,“ vyhlásil Raši s tým, že účinnosť nového zákona, ak bude schválený v NR SR, by mohla nastať od 1. januára budúceho roka, teda už pre novo zložené zastupiteľstvá, ktoré vzídu z novembrových komunálnych volieb.