Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Redukciu košických mestských častí bude riešiť zastupiteľstvo

Primátor mesta Košice Richard Raši Foto: TASR/František Iván

Súčasný model samosprávy Košíc s 22 mestskými časťami, čo je o päť viac ako má hlavné mesto Bratislava, považuje Raši za dlhodobo finančne neudržateľný.

Košice 14. decembra (TASR) – Postup pri snahe redukovať počet mestských častí v Košiciach bude témou mimoriadneho mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré chce primátor Richard Raši zvolať začiatkom budúceho roku. Ako dnes uviedol pred mestskými poslancami, do úvahy prichádzajú dve základné alternatívy.

Jednou je už avizované mestské referendum o redukcii mestských častí spojené s marcovými voľbami do NR SR, ktorého úspech by dával "spoločensko-politický" mandát na zmenu zákona o meste Košice. Občania by pritom hlasovali za konkrétne nové samosprávne usporiadanie mesta.

"Druhý zákonný spôsob je tzv. nepriamy, to znamená, že kompetencia rozhodovať o usporiadaní by sa novelou zákona o meste Košice preniesla na mestské zastupiteľstvo a radu starostov, ale na rozdiel od dnešného stavu už bez oprávnenia mestských častí zablokovať takéto rozhodnutia. Záujmy mestských častí by boli fakticky reprezentované prostredníctvom rady starostov. Touto alternatívou by sa docielila systematická zmena aj do budúcna," uviedol primátor. Poslancov o tom informoval na základe právnej analýzy, ktorú si dalo mesto vypracovať.

Podľa Rašiho tak bude potrebné, aby si mestské zastupiteľstvo zvolilo jednu z možností. V prípade cesty referenda bude potrebné pred marcovými voľbami definovať konkrétnu otázku. Druhá alternatíva by poskytla viac času. "Podstatné pre mňa je, aby, ak si jeden zo spôsobov zvolíme, už potom nebol nikým v budúcnosti napadnutý, pretože z aplikačnej praxe sú známe prípady, keď rozhodnutia týkajúce sa mestských častí boli spochybňované na ústavnom súde," konštatoval primátor pre novinárov.

Súčasný model samosprávy Košíc s 22 mestskými časťami, čo je o päť viac ako má hlavné mesto Bratislava, považuje Raši za dlhodobo finančne neudržateľný. Výdavky na prevádzku mestských častí Košíc predstavujú ročne 1,8 milióna eur len na volených funkcionárov a 5,8 milióna eur na prevádzku úradov. K dohode so starostami o zlúčení niektorých mestských častí v minulom volebnom období nedošlo.