Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Rekonštrukciou domu na Vodárenskej získajú Košice 19 nájomných bytov

Primátor mesta Košice Richard Raši. Foto: TASR/František Iván

Nové byty budú určené nájomcom, ktorým mestom právoplatne priznalo nárok na bytovú náhradu v zmysle zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom.

Košice 7. januára (TASR) - Mesto Košice chce tento rok zrekonštruovať bytový dom na Vodárenskej ulici 14 a získať tak 19 náhradných nájomných bytov. Za týmto účelom mestské zastupiteľstvo schválilo v decembri predloženie žiadosti o dotáciu na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v sume zhruba 338.000 eur.

Nové byty budú určené nájomcom, ktorým mestom právoplatne priznalo nárok na bytovú náhradu v zmysle zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom. "Ide o zákonnú formu kompenzácie pre nájomcov za povinnosť vypratať reštituované byty, ktoré nájomcovia – žiadatelia dovtedy užívali a ktoré je mesto Košice povinné vysporiadať v termíne do 31. decembra 2016," informoval magistrát.

V prípade, že náhradné nájomné byty nebudú žiadateľom poskytnuté do konca tohto roka, mesto bude od 1. januára 2017 povinné preplácať rozdiel medzi novovyrubeným trhovým nájomným a dovtedy regulovaným nájomným. Prenajímatelia, resp. vlastníci bytov na to budú mať nárok priamo zo zákona až do poskytnutia bytovej náhrady žiadateľom.

Budova na Vodárenskej ulici v mestskej časti Sever patrí mestu. Rekonštrukciou podľa projektu vznikne šesť jednoizbových, 12 dvojizbových a jeden trojizbový byt. Podľa vyjadrenia Bytového podniku mesta Košice (BPMK) dotácia z ministerstva pokryje všetky náklady na rekonštrukciu bytového domu okrem jedného jednoizbového bytu, ktorý bude potrebné financovať z vlastných zdrojov mesta vo výške 13.400 eur.