Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Banícke múzeum v Rožňave finišuje s prácami na Zážitkovom centre

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Zážitkovom centre SENTINEL budú vystavené rôzne exponáty, parné nákladné vozidlo a parný valec.

Rožňava 19. júla (TASR) – Banícke múzeum v Rožňave finišuje s prácami na Zážitkovom centre SENTINEL, ktoré vybudovali v rámci rekonštrukcie múzea. Chcú tým zvýšiť jeho kultúrno–spoločenský potenciál a zlepšiť poskytované služby.

Banícke múzeum, ktoré bolo dokončené v roku 1905, je najstarším objektom postaveným pre bansko–hutnícke múzejníctvo v strednej Európe. Budova, vrátane nádvoria, bola podľa hovorkyne Košického samosprávneho kraja Zuzany Bobrikovej v zlom technickom stave, potrebovala kompletnú obnovu a pripojenie na inžinierske siete. „Chýbal expozičný priestor pre najvýznamnejšie exponáty múzea, podkladové plochy a krytá plocha pre exponáty na nádvorí múzea,“ vysvetlila.

Vďaka rekonštrukcii objektu sa podľa jej slov zlepšil jeho technický stav a architektonický výraz, vznikli nové priestory pre najvýznamnejšie a najcennejšie exponáty múzea – tretí najstarší parný valec v Európe z roku 1883, parný nákladný automobil značky Škoda SENTINEL z obdobia rokov 1924–1935 a vytvorila sa tiež krytá plocha pre exteriérové exponáty.

V Zážitkovom centre SENTINEL budú vystavené spomínané exponáty, parné nákladné vozidlo a parný valec. Parné nákladné vozidlo repasovali v Brne a následne premiestnili do Múzea dopravy v Bratislave, keďže v Rožňave nemali vhodné výstavné priestory. Ich osadenie do budovy centra nebolo jednoduché.

„Automobil i parný valec sú veľmi ťažké. Boli prenášané takým spôsobom, že keď boli obvodové múry vybudované asi do výšky jedného metra, žeriavom sa preniesli. Následne sa stavala budova okolo nich,“ uviedla pre TASR kurátorka pre baníctvo a hutníctvo Baníckeho múzea v Rožňave Jaroslava Neubauerová.

Súčasťou zážitkového centra, pomenovaného podľa automobilu, je aj depozitár, dve multifunkčné miestnosti a galéria. „Priestor galérie je navrhnutý tak, že na automobil a parný valec sa ľudia budú pozerať zhora, z poschodia,“ doplnila Neubauerová.

Slávnostné otvorenie zážitkového centra sa uskutoční v septembri. Expozíciu celého zrekonštruovaného komplexu sprístupnia v prvej polovici budúceho roka. Jeho súčasťou bude i nová expozícia baníctva a hutníctva.

Celkové náklady projektu, ktorý je financovaný z regionálneho operačného programu, podľa hovorkyne kraja predstavujú sumu takmer 1,2 milióna eur. Kraj prispel približne 32 percentami.