Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Sobrance prešli na úsporný režim

Na snímke základná škola s materskou školou v obci Zalužice, kde zároveň sídli elekované pracovisko Základnej umeleckej školy Sobrance. Foto: FOTO TASR/Tomáš Doboš

Nový primátor Sobraniec Pavol Džurina (nezávislý) nie je spokojný so súčasnou ekonomickou kondíciou mesta.

Sobrance 12. februára (TASR) - Nový primátor Sobraniec Pavol Džurina (nezávislý) nie je spokojný so súčasnou ekonomickou kondíciou mesta, preto sa rozhodol pre sériu úsporných opatrení na pôde radnice, ako aj organizácií napojených na mestský rozpočet.

"Zaskočilo ma, že mesto nebolo pripravené na to, aby dokázalo zabezpečiť výplatu miezd svojich pracovníkov, ale aj zamestnancov organizácií, ktorých je zriaďovateľom," opísal novozvolený primátor situáciu po nástupe do svojej funkcie.

Zamestnanci radnice a mestských organizácií prišli v súvislosti s nedávno zavedeným úsporným režimom o nenárokovateľné, pohyblivé zložky mzdy. Samospráva zároveň pristúpila ku kráteniu transferov pre Technické služby mesta či Centrum voľného času v Sobranciach o viac ako 20 percent. Či pristúpi aj k prepúšťaniu, je nateraz otázne.

Radnica v tomto roku zároveň vyškrtla zo zoznamu kultúrnych podujatí mesta reprezentačný ples a tradičnú fašiangovú slávnosť. Opasok si utiahli aj samotní radní. Poslanci zastupiteľstva pracujú aktuálne pre mesto bez nároku na honorár a plat súčasného primátora klesol z 3400 eur, ktoré poberal jeho predchodca Štefan Staško (Smer-SD), na 2300 eur.

Džurina dal prešetriť hospodárenie mesta v réžii jeho predošlého vedenia hlavnému kontrolórovi. Nepozdávajú sa mu niektoré verejné súťaže či zmluvné vzťahy zo sklonku predchádzajúceho funkčné obdobia. "Počkáme si na výsledky kontrol a zvolíme ďalší postup," ozrejmil primátor.

Hlavnou úlohou samosprávy mesta však bude v najbližšom čase príprava a schválenie jeho tohtoročného rozpočtu. Sobrance totiž ešte stále fungujú bez tohto základného nástroja finančného hospodárenia, čiže v rozpočtovom provizóriu. O rozpočte na tento rok by mali rokovať mestskí poslanci na marcovom zasadnutí zastupiteľstva.