Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Sobranciach sa dnes konalo cvičenie vojakov

Na snímke cvičenie záložnej jednotky OSSR pre vojenskú operáciu Althea v Bosne a Hercegovine. Jednotky cvičili zvládanie davu na zabezpečenie verejného poriadku. Cvičenie sa ukutočnilo na parkovisku v centre mesta Sobrance 29. apríla 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

Cvičenie vojakov preveruje ich pripravenosť pre nasadenie v Bosne a Hercegovine.

Sobrance 29. apríla (TASR) - V Sobranciach sa dnes konalo taktické cvičenie príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, konkrétne záložnej jednotky pre operáciu EU ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Simulované zásahy si vojaci precvičia následne v stredu (30.4.) aj v iných lokalitách Zemplína.

Michalovský 22. Mechanizovaný prápor dostal úlohu pripraviť jednotku pre rezervné sily spomínanej operácie pod záštitou Európskej únie v januári tohto roka. "Cieľom dnešného cvičenia v Sobranciach bolo preveriť, či táto jednotka spĺňa požadované spôsobilosti," informoval veliteľ práporu Ľubomír Rapco.

Vojaci si počas dvojdňového cvičenia v okresoch Sobrance, Trebišov a Michalovce budú musieť poradiť s viacerými úlohami. Pôjde napríklad o zvládanie početného davu ľudí. "Zabezpečenie verejného poriadku však neznamená zbiť niekoho, či mu ublížiť. Ide predovšetkým o demonštráciu sily," zdôraznil Rapco.

Cvičenie v centrálnej zóne mesta je podľa jeho slov z pohľadu taktiky mimoriadne vhodným prostredím. "Jednotka musí registrovať demonštrantov, identifikovať či medzi nimi nie sú podozrivé osoby, ktoré je potrebné zadržať, musí brať zároveň ohľad na civilné obyvateľstvo, neublížiť matkám či malým deťom, ktoré idú okolo."

Fotogaléria: Cvičenie jednotiek OSSR


Ochrana dôležitých objektov

Na snímke cvičenie záložnej jednotky OSSR pre vojenskú operáciu Althea v Bosne a Hercegovine. Jednotky cvičili zvládanie davu na zabezpečenie verejného poriadku. Cvičenie sa ukutočnilo na parkovisku v centre mesta Sobrance 29. apríla 2014.
Foto: TASR/Roman Hanc
Vojaci si na Zemplíne ďalej precvičia vytváranie mobilných kontrolných bodov, na ktorých sa preverujú osoby a podozrivé vozidlá. Vyskúšajú si aj ochranu dôležitých objektov. Počas reálnej akcie to môžu byť vnútorné či vonkajšie priestory budov, ale aj letiská.

Dnešné cvičenie, na ktoré si OS SR priviezli rôznu kolesovú techniku, podľa Rapca nesúvisí s aktuálnymi nepokojmi na Ukrajine, "bolo dlhodobo plánované". Jednotka pozostávajúca z približne 130 vojakov zatiaľ nemá stanovený termín jej nasadenia v spomínanej operácii. "Je pripravená a čaká na výzvu. Môže sa ale stať, že nebude nasadená vôbec," uzavrel Rapco.