Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Na Radničnom námestí v Spišskej Novej Vsi bude nainštalovaná výstava

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Kurátorom podujatia je Marián Hennel a atmosféru otvorenia výstavy bude dotvárať svojou hudbou skupina Spišský Výber.

Spišská Nová Ves 21. júla (TASR) – Neprofesionálni výtvarníci a študenti predstavia svoje diela na výstave s názvom Umenie v parku. Pri fontáne na Radničnom námestí v Spišskej Novej Vsi sa od piatka 22. júla do 31. augusta bude nachádzať 57 umeleckých diel.

„Cieľom výstavy je vytvorenie možnosti prehovoriť pre neprofesionálnych výtvarníkov a študentov prostredníctvom vizuálneho jazyka. Najväčšou devízou je jedinečná sloboda ducha, autentická tvorivosť, talent a predovšetkým nevyčerpateľná kreativita zúčastnených umelcov. Mnohí z nich sú pre spišskú verejnosť nepoznaní a práve táto výstava pod holým nebom sa môže stať pre nich príležitosťou, ako ukázať svoj talent,“
uviedla Miriama Bukovinská z oddelenia animácie kultúry Spišského osvetového strediska v Spišskej Novej Vsi.

Na výstave bude mať veľké zastúpenie abstraktná maľba, ktorá je v kontraste s manipulovanou fotografiou. Objavuje sa tu téma krajiniek i mestského prostredia. Podľa Bukovinskej sú autori z veľkej časti členovia Art klubu, ktorý pôsobí pri Spišskom osvetovom stredisku. Okrem neprofesionálnych výtvarníkov svoje diela predstavia aj študenti. „Tvorba mladých je veľmi pestrá a rôznorodá nielen svojou témou, ale aj technikou. Je tu očividná snaha o vyjadrenie hlbšej myšlienky formou linorytu, manipulovanej fotografie, maľby olejom či kombinovanou technikou,“ vysvetlila Bukovinská.

Kurátorom je Marián Hennel a atmosféru otvorenia výstavy bude dotvárať svojou hudbou skupina Spišský Výber. Toto podujatie začne piatkovou vernisážou v priestore pri Evanjelickom kostole o 18.30 h svoj prvý ročník.