Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

V spoločnosti KOSIT pomôže zvládnuť prípadné požiare aj hasičské auto

Ilustračná snmka. Foto: TASR

Následkom ničivého februárového požiaru v spaľovni odpadov v obci Kokšov-Bakša prišla firma o novoinštalovanú turbínu na výrobu elektrickej energie.

Košice 12. októbra (TASR) – Na výskyt tohtoročných požiarov v košickej spoločnosti KOSIT, ktorá má na starosti zber a likvidáciu komunálneho odpadu, firma reagovala sprísnením pravidiel protipožiarnej ochrany. "Založili sme vlastný Závodný dobrovoľnícky hasičský zbor KOSIT-u a rozhodli sme sa zakúpiť tiež hasičský voz typu Iveco CAS 25," uviedol dnes generálny riaditeľ firmy Marián Christenko.

Následkom ničivého februárového požiaru v spaľovni odpadov v obci Kokšov-Bakša prišla firma o novoinštalovanú turbínu na výrobu elektrickej energie. Navyše, tohtoročné leto bolo podľa Christenka veľmi horúce a náročné na množstvo menších či väčších požiarov. Hasiči museli zasahovať hlavne na Divízii spracovania odpadov (DSO).

"Zásahy sú komplikované aj preto, že ohnisko požiaru je väčšinou hlboko v odpade a požiar uvidíme, až keď prehorí na povrch uloženého materiálu. Preto musíme byť hasičom nápomocní pri takýchto prípadoch našou technikou, tzv. drapákovými nakladačmi. Kým dostaneme situáciu pod kontrolu, niekedy to trvá aj niekoľko hodín," ozrejmil šéf podniku.

Počas pracovného času sú za situáciu na ploche zodpovední pracovníci DSO. Potom kontrolujú uložený materiál zamestnanci vlastnej ochrany (SBS). K dispozícii je aj funkčný kamerový systém.

Rozsiahly požiar zasiahol plochu s odpadom v areáli spaľovne začiatkom septembra. Vo firme doplnili príslušné interné smernice. "Boli pripravené konkrétne pravidlá, ktoré platia už od vrátnice až po samotné triedenie a skladovanie odpadu na stredisku DSO. Samozrejme, preškolenie zamestnancov bolo nevyhnutnosťou. Navyše, KOSIT disponuje na vrátnici aj tzv. black listom firiem, ktoré spôsobujú problémy, prípadne sú to vozidlá, ktoré nosia odpad zväčša zo záhradkárskych osád, čo predstavuje vysokú pravdepodobnosť možného rizika vzniku požiaru. Verím, že vďaka posilnenej prevencii budeme  odteraz kritické situácie oveľa lepšie zvládať," konštatoval Christenko.

Spoločnosť KOSIT, v ktorej má mesto Košice tretinový podiel, sa stará aj o letnú a zimnú údržbu komunikácií.