Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Starostu, ktorého našli obeseného, zadržali v roku 2012 kukláči

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V prípade išlo o drogový delikt, ale skutočné postavenie Dionýza Slepčíka v kauze je nejasné.

Bratislava 6. novembra (Teraz.sk) – Šéfa samosprávy na košickom sídlisku Lunik IX Dionýza Slepčíka, ktorého našli obeseného, skončil pred 2,5 rokmi po zásahu kukláčov vo väzbe. Išlo o drogy a Slepčíkovo postavenie v prípade je sporné. "Vzhľadom na výsledky dokazovania bolo vyšetrovanie voči obvinenému Dionýzovi S. ukončené návrhom na zastavenie trestného stíhania dňa 20.7.2012, ktorý bol následne zaslaný na príslušnú prokuratúru," uviedla pre portál Teraz.sk košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.



O čo išlo

Koncom februára 2012 policajti Úradu boja proti organizovanej kriminalite Východ v spolupráci s košickými kolegami z odboru kriminálnej polície a príslušníkmi pohotovostného policajného útvaru Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach zadržali údajného distribútora pervitínu. Ten si podľa krajskej policajnej hovorkyne z Košíc Jany Mésarovej dlhodobo zadovažoval a následne predával omamné látky dílerom a konzumentom v meste Košice a v jeho okolí.

"Počas policajnej akcie vo štvrtok (23.2. 2012) pred jedným z košických hotelov zadržali košickí kukláči 36-ročného Gustáva z tohto mesta. U muža zaistili takmer dva gramy metamfetamínu, z ktorého by sa dalo pripraviť až 142 obvykle jednorazových dávok drogy. Predbežná skúška potvrdila, že ide o metamfetamín s obsahom účinnej látky 74,7 percenta," vysvetlila vtedy hovorkyňa. Pri policajnej akcii zameranej na zadržanie páchateľov drogovej trestnej činnosti zadržali aj 36-ročného Dionýza z Košíc (vek v roku 2012-pozn. red., ktorý od Gustáva kupoval pervitín na rôznych miestach v Košiciach. Tieto drogy sám konzumoval a predával na Luníku IX, pričom obaja spoločne zvádzali a podnecovali iných na ich konzumovanie.

Policajti zadržali aj 18-ročnú ženu z okresu Revúca, u ktorej zaistili 0,07 g bielej kryštalickej látky s takmer 76 percentami metamfetamínu. Zo zaisteného množstva by bolo možné pripraviť jednu až päť jednorazových dávok drogy. "Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície KR PZ v Košiciach Gustáva už obvinil z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi a prečinu šírenia toxikománie, za čo mu hrozí trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov," doplnila Mésarová. Dionýza obvinil z podobného zločinu, za čo mu hrozil trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obvinenej žene hrozilo za podobný skutok trojročné väzenie.

Prečítajte si aj článok o tom, že starostu našli obeseného.

Starosta svoju vinu popieral

Dionýza Slepčika pustili z väzby po 3,5 mesiaci a opäť sa ujal funkcie. Pre denník Pravda povedal, že bol obvinený neprávom. „Zatkli ma len na základe rečí, že som nejaký díler, ide o krivé obvinenia. S drogami nič nemám. Kúpil som auto od nedôveryhodného človeka a dali ma dokopy s ním a jeho aktivitami,“ povedal Slepčík pre noviny 7. júna 2012. Poznamenal, že s políciou bude spolupracovať.