Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

V košickej botanickej záhrade očaria návštevníkov exotické motýle

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR – František Iván

Oproti minulým rokom sú objednané kukly aj niektorých nových zaujímavých motýľov.

Košice 21. mája (TASR) - Motýle exotických trópov môžu od piatka (20.5.) obdivovať návštevníci Botanickej záhrady v Košiciach. Motýlia šou v tropickom skleníku Viktória potrvá do 30. júna a celkovo ponúka približne 3000 jedincov zo 100 motýlích druhov pochádzajúcich z Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie. Sprístupnená je aj prezentácia preparovaných motýľov vo vestibule Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).

Motýle sú zakúpené vo forme kukiel, ktoré sa budú priebežne liahnuť v špeciálnych liahňach. Kukly budú dovezené v niekoľkých termínoch, aby návštevníci počas výstavy mohli vidieť čo najviac rôznych druhov. Informovala o tom hovorkyňa UPJŠ Mária Hrehová.

Ide v poradí o deviaty ročník výstavy s názvom Motýle exotických trópov. Otvorená je na Mánesovej ulici 23 od 9.00 do 17.00 h.

Oproti minulým rokom sú objednané kukly aj niektorých nových zaujímavých motýľov. "K takým patrí napríklad farebne veľmi nápadný Callicore pitheas zo Strednej a Južnej Ameriky. Má široké pozdĺžne červené a čierne pásy na hornej strane krídel a kruhové škvrny zospodu. Pre svoje nezvyčajné sfarbenie býva často prenasledovaný producentmi suvenírov, ktorí jeho krídla používajú pri výrobe šperkov a dekoračných predmetov. Boli objednané aj kukly viacerých nových juhoamerických druhov s tzv. tigrím sfarbením krídel, kde sa striedajú čierne, oranžové, prípadne žlté pásy a škvrny. Tieto napohľad podobné druhy sú ukážkou fenoménu známeho ako mimikry," priblížil fytopatológ Martin Suvák.

Liahnutie motýľov trvá rôzne dlhý čas v závislosti od druhu motýľa a podmienok prostredia. Od teploty a vlhkosti vzduchu závisí aj samotná aktivita už vyliahnutých motýľov. Keď je zamračené a chladno, motýle sú menej aktívne, ako keď je slnečno a teplo.

"Motýľ je nielen krásnou, ale aj veľmi účelnou súčasťou životného prostredia. Poznávanie tajomstiev tejto časti prírody je dôležité aj pre mládež. Vykuklenie motýľa, pozorovanie zrodu novej formy života a ďalších dobrodružstiev, ktoré motýľa počas krátkeho života čakajú, určite zaujme každého vnímavého návštevníka," poznamenal vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady Robert Gregorek.

Počas výstavy bude prebiehať aj fotosúťaž. "Každý z návštevníkov sa môže nielen pokochať motýľmi a zvečniť si ich fotoaparátom, ale tiež zapojiť sa do súťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa zhotovenú počas tohtoročnej výstavy," informoval riaditeľ Botanickej záhrady Sergej Mochnacký.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sa v nedeľu 29. mája v areáli uskutoční program pripravený občianskym združením LARP klub Košice. V ponuke nielen pre deti bude lukostreľba, šerm, sokoliari, ale aj rôzne skúšky šikovnosti.