Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách

Nezabudnuteľný zážitok v návštevníkovi zanechá plavba po podzemnej riečke Styx s dĺžkou 140 m. Domica 18. júla 2016. Foto: TASR – František Iván

Jaskyňa Domica, ktorá sa nachádza v obci Kečovo neďaleko Rožňavy, je podľa jej správcu jednou z najdlhších jaskýň v Slovenskom krase.

Rožňava 18. júla (TASR) – Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.

Jaskyňa Domica, ktorá sa nachádza v obci Kečovo neďaleko Rožňavy, je podľa jej správcu jednou z najdlhších jaskýň v Slovenskom krase. Je dlhá 5358 m a od roku 1932 je pre verejnosť sprístupnený okruh dlhý 1315. Domicu objavil 3. októbra 1926 Ján Majko.



"Je známa predovšetkým tým, že je to jaskyňa pravekého človeka, to znamená, že sa radí aj medzi významné archeologické náleziská," uviedol pre TASR správca jaskyne Ottó Lörincz.



Návštevníkom ponúkajú i plavbu po jaskynnej riečke. "Úsek plavby je pridaný k bežnému prehliadkovému okruhu. Dva roky bolo relatívne suché obdobie, preto to nebolo možné realizovať," spresnil Lörincz.

Podľa jeho slov je jaskyňa Domica bohatá na kvapľovú výzdobu. "Vyznačuje sa relatívne, by som povedal raritnými útvarmi, medzi ktoré sa radia predovšetkým štíty, bubny, pagodovité stalagmity, palicovité stalagmity a iné," vysvetlil správca.



Okrem jaskynných útvarov, ktoré môžu ľudia vidieť, sú v Domici aj rôzne živočíchy. Tie menšie, ako napríklad mnohonožky či chvostoskoky, sú podľa Lörincza voľným okom neviditeľné. Pozornosť návštevníkov pútajú najmä netopiere.

"Sme najväčším zimoviskom podkovára južného. U nás prezimuje približne 2000 jedincov ročne. Objavujú sa na konci jesenného obdobia. Celú zimu prespia, hybernujú v jaskynných priestoroch. Okrem spomínaného podkovára južného tu bolo identifikovaných ešte ďalších 15 druhov netopierov," priblížil správca jaskyne.

Prehliadkovú plavbu je možné absolvovať počas každého vstupu do jaskyne, ktorých je osem a viac denne. "Predpokladáme, že ešte približne dva týždne to potrvá a potom riečka, po ktorej to robíme, vyschne," dodal Lörincz.