Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

V košickej zoo náhle uhynula levica Elza

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Zviera uhynulo minulý týždeň, malo skrytú chorobu. K osamotenej Laure, ktorá stratu sestry zvláda celkom hrdinsky, neplánujú doviezť ďalšie zviera

Košice 31. mája (TASR) - Zoologická záhrada v Košiciach prišla náhle o levicu Elzu a to napriek tomu, že bola vo veľmi dobrej kondícii. Podľa informácií, ktoré zoo dnes zverejnila na svojej webstránke, mala dlhodobú skrytú chorobu. Zviera uhynulo minulý týždeň.

"Pitva ukázala, že išlo o dlhodobú skrytú chorobu. Elza mala enormne zväčšenú maternicu s prítomnosťou cýst, ktoré praskli a akútne spôsobili krvavý zápal v brušnej dutine. Veterinárny lekár diagnostikoval uzatvorenú pyometru (hnisavý zápal bez prítomnosti výtoku z pošvy)," skonštatovala Zoo Košice na svojej webstránke.

K osamotenej Laure, ktorá stratu sestry zvláda celkom hrdinsky, neplánujú doviezť ďalšie zviera. "V našej zoo s ňou rátame aj naďalej. Košice by opustila iba v tom prípade, keby sme našli vhodného záujemcu v prostredí zoologických záhrad. Elza a Laura boli totiž generické levice, nie čistého poddruhu a my v budúcnosti plánujeme chovať len levy čistého poddruhu," uviedla Zoo Košice vo svojom stanovisku.