Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

V košických lyžiarskych strediskách sa spoliehajú na koniec prázdnin

Na snímke ľudia sa spúšťajú zo svahu počas novoročnej sánkovačky v lyžiarskom stredisku Jahodná pri Košiciach v piatok 1. januára 2016. Návštevníci si užívajú prvé chvíle na svahu vďaka umelému snehu. V uplynulých dňoch v stredisku začali s umelým zasnežovaním, ktoré umožnilo priaznivé zimné počasie. Foto: TASR - Roman Hanc

S umelým zasnežovaním začali v lyžiarskom stredisku Jahodná koncom novembra.

Košice 8. januára (TASR) – Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk v Košiciach očakávajú zvýšený záujem návštevníkov počas nadchádzajúceho prázdninového víkendu. Zároveň tvrdia, že tohtoročná sezóna sa začala pomerne neskoro.

S umelým zasnežovaním začali v lyžiarskom stredisku Jahodná koncom novembra. "Na Katarínu, 25. novembra, sa začalo technické zasnežovanie, ale trvalo len štyri až päť dní. Potom spadol prírodný sneh, oteplilo sa a roztopilo sa skoro všetko," uviedol dnes pre TASR vedúci lyžiarskych stredísk Jahodná a Kavečany Ján Petróci. Opätovne začali zasnežovať koncom roka. Momentálne sú podľa jeho slov snehové podmienky v stredisku veľmi dobré. "Máme spustené obidva vleky na detskom svahu. Na hlavnej zjazdovke je v prevádzke jeden vlek a vo večerných hodinách by sa mal spúšťať ďalší vlek," informoval.

Fungujú však vďaka technickému snehu. "V dnešných teplotných podmienkach sa už nedá spoliehať na prírodný sneh. Momentálne je prírodný sneh vo výške štyri až päť centimetrov, taký poprašok by sa dalo povedať," povedal Petróci. Oproti minulosti začali tento rok sezónu neskôr. "Pred štyrmi rokmi bola dobrá sezóna, začínali sme v polovici decembra a trvala do začiatku apríla," dodal. Návštevníkom sú k dispozícii od 8.00 do 16.00 h a od 17.00 do 21.00 h.

Napriek tomu, že mrazy začali neskoro, v Kavečanoch sa snažili zjazdovky zasnežiť čo najviac. "Máme k dispozícii jeden veľký vlek, ktorý je gro strediska. Ďalší vlek je zasnežený do polovice. Rovnako je zasnežená lyžiarska škola a približovací vlek," uviedol zástupca vedúceho lyžiarskeho strediska Stanislav Nigut. Lyžiarom sú k dispozícii od 8.00 do 16.00 h.

Horšie sú na tom v stredisku Štós – Šikmá Stráň (508–640 m n.m.), kde sú podľa prevádzkovateľa strediska Petra Návesňáka bez snehu. "Nie sme ešte v prevádzke. Bude to záležať od snehových podmienok. Tohtoročnú sezónu hodnotíme biedne," dodal. Minulý rok boli v prevádzke tri týždne.