Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Na hranici V. Nemecké otvorili nové centrum na odhaľovanie radiácie

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké otvorili 17. februára 2015 nové tréningové centrum na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov. S podporou americkej vlády vybudovala finančná správa školiace stredisko pre odhaľovanie rádioaktívnych materiálov na území SR. Teoretickú časť školení absolvujú jeho účastníci s učebni vybavenej interaktívnou tabuľou, notebookmi, softvérom vyhodnocujúcim snímky z rôznych skenovacích zariadení a tlmočníckou technikou. Na snímke detekčný mobilný systém. Foto: TASR/František Iván

Tréningové centrum na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov spustili dnes.

Vyšné Nemecké 17. februára (TASR) - Nové tréningové centrum na odhaľovanie nelegálnej prepravy rádioaktívnych materiálov uviedli dnes oficiálne do života na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod. Jeho výstavbu realizovala Finančná správa (FS) SR s podporou americkej vlády.

Poslaním nového školiaceho strediska je poskytnúť moderný priestor pre efektívny výcvik colníkov, policajtov ako aj ich kolegov zo zahraničia. Ide o praktické spojenie teórie s praxou na jednom mieste. FS SR dnes totiž disponuje viacerými zariadeniami a systémami na odhaľovanie nelegálnej prepravy tovaru, osobitne rádioaktívnych látok aj na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

Tréningové centrum prispôsobené pre maximálne 30 účastníkov kurzov a prekladateľov bude využívané pri nových školiacich programoch, zahraničných výmenách skúseností v rámci EÚ, ako aj školenia a tréningy zahraničných kolegov. Pôjde aj o partnerov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. "Naši špecialisti sú pripravení na výučbu v anglickom aj v ruskom jazyku," informovala hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová s tým, že najbližšie školenie prebehne v mesiaci marec a prvé medzinárodné v priebehu 1. polroka 2015.

Teoretickú časť školení budú absolvovať ich účastníci v učebni vybavenej interaktívnou tabuľou, notebookmi, softvérom vyhodnocujúcim snímky z rôznych skenovacích zariadení aj tlmočníckou technikou. "Praktická časť môže následne pokračovať priamo na hranici alebo v colnom vnútrozemí. Americká strana poskytla na základné vybavenie školiacej miestnosti sumu 34.393,01 USD (30.444,68 eura)," doplnila hovorkyňa.

Počiatky spolupráce s americkou vládou siahajú do roku 2000. O šesť rokov neskôr vyústila do podpísania Memoranda o spolupráci pri predchádzaní nedovoleného nakladania s jadrovým a iným rádioaktívnym materiálom medzi Ministerstvom energetiky USA a vtedajším Colným riaditeľstvom SR. Slovensko získalo od roku 2007 do daru od zahraničného partnera technológie za viac ako 1,7 milióna eur. Išlo napríklad o motorové vozidlo a viaceré detekčné systémy na meranie rádioaktivity.


Výsledkom doterajšej slovensko-americkej spolupráce boli zároveň viaceré školenia, ktoré boli tematicky orientované na koordináciu bezpečnostných zložiek v prípade pašovania rádioaktívneho materiálu prípadne odhaľovanie prevozu takýchto materiálov motorovými vozidlami či kontajnermi. Na školení pri východnej hranici sa zúčastnili aj špecialisti z Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

"Colníci sú stále lepší, čo odrádza od pašovania cez hranice. Boli tu už zaznamenané viaceré detekcie radiácie, ktoré však neboli kriminálneho charakteru. Preukazuje to, že tá detekcia funguje naozaj dobre," konštatoval pri dnešnej návšteve Vyšného Nemeckého mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick. Citlivosť používaných prístrojov potvrdzujú aj ďalšie slová hovorkyne Baloghovej. "Radiačný poplach sa spustil aj v prípade osôb, ktoré v krátkom čase pred prechodom štátnej hranice absolvovali radiačnú liečbu v zdravotníckom zariadení."