Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V Šaci realizujú laparoskopické operácie pruhu,zotavenie je rýchlejšie

Ilustračné foto Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Prietrže sú veľmi častým zdravotným problémom, pokiaľ sa zanedbajú, následky môžu byť závažné.

Košice 19. decembra (TASR) - Už vyše roka sa chirurgovia v Nemocnici Košice - Šaca venujú laparoskopickým operáciám pruhu prednej brušnej steny, ktoré na Slovensku nie sú celkom bežné. Pruh, odborníkmi nazývaný hernia alebo prietrž, sa vyskytuje častejšie u starších ľudí, najmä u mužov a tiež u obéznych. Iné než operatívne riešenie prakticky neexistuje. Prietrže sú veľmi častým zdravotným problémom, pokiaľ sa zanedbajú, následky môžu byť závažné.

Prednosta chirurgickej kliniky v Šaci Andrej Vrzgula zdôrazňuje, že výhody takejto operácie sú nesporné. "Pacient sa zotavuje oveľa rýchlejšie než pri klasickej operácii. Má menšie pooperačné bolesti, menej často dochádza k pooperačným komplikáciám. K bežnému životu sa môže vrátiť oveľa skôr, pretože rekonvalescencia trvá zhruba jeden až dva týždne, v opačnom prípade až dva mesiace," vysvetlil. Podľa neho je tiež nezanedbateľný aj kozmetický efekt. Namiesto osem- až desaťcentimetrovej jazvy na bruchu ostanú iba nepatrné stopy po troch otvoroch. "Pacient po laparoskopickej operácii môže vstať už o niekoľko hodín, môže sa prejsť, môže prijímať potravu a cíti sa vcelku dobre," konštatuje lekár.

Pri laparoskopickej operácii prietrže urobí chirurg tri malé rezy na brušnej stene a vloží do vnútra malé trubičky (trokáre), ktorými prejdú optika a pracovné nástroje. Operačný tím môže celý proces sledovať na obrazovke. "Jedným asi centimetrovým otvorom na bočnej strane dutiny brušnej sa vedie do brušnej dutiny optika, dva menšie sú pracovné a zavádzajú sa nimi dovnútra pracovné nástroje s rôznym zakončením. Napríklad nožnice alebo pomôcky s rôznym uchopením, ktorými môžeme strihať, šiť či zastavovať krvácanie. Postupnou preparáciou sa uvoľnia zrasty medzi orgánmi dutiny brušnej a oslabeným miestom v stene brušnej, ktoré sú často prítomné a následne sa cez oslabenú oblasť umiestni kúsok sieťky. Táto sa pridrží niekoľkými tenkými nitkami a drobnými vstrebateľnými 'vrutmi', čo umožní jej fixáciu  na požadovanom mieste," vysvetlil podstatu miniinvazívneho chirurgického zákroku prednosta kliniky.

Ako informovala hovorkyňa nemocnice Monika Murová, za vyše roka v Šaci laparoskopicky operovali pruh prednej brušnej steny dosiaľ 25 pacientom. Výhody laparoskopie sú natoľko efektívne, že chirurgovia odporúčajú jej ďalšie rozšírenie. Preto sa na chirurgickej klinike Lekárskej fakulty UPJŠ Nemocnica Košice - Šaca uskutočnil nedávno klinický workshop na tému Laparoskopické riešenie ventrálnych hernií.

Hlavným školiteľom bol špičkový svetovo uznávaný chirurg, odborník na laparoskopické operácie z Izraela David Hazzan, riaditeľ Laparoskopickej chirurgickej jednotky z Carmel Medical Center z Haify. "Workshop nebol len o teoretickom odovzdávaní vedomostí, piati – šiesti slovenskí chirurgovia si priamo pozreli operačné zákroky, ktoré sme na našej chirurgii realizovali v spolupráci s izraelským špecialistom," vysvetlil prednosta chirurgickej kliniky v Šaci Andrej Vrzgula.