Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

V Strážskom vyrastie fitcentrum pre seniorov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Cieľom projektu je tiež zlepšiť kondíciu a pohybové zručnosti starších ľudí a zapojiť ich do diania vo svojom okolí.

Strážske 13. júla (TASR) – Fitcentrum pre seniorov vyrastie do konca tohto roka v Strážskom. Samospráva naň získala dotáciu zo štátneho rozpočtu vo výške 6000 eur. Pre TASR to potvrdila referentka pre projekty a granty Anna Zamborová. „Ide o otvorené verejné priestranstvo, ktoré je súčasťou veľkého detského ihriska. Už v jeho projektovej dokumentácii bolo vyhradené miesto práve pre fitcentrum pre seniorov,“ dodala. Areál bude podľa jej slov slúžiť aj mamičkám na materskej dovolenke či občanom mesta, ktorí majú záujem o pravidelný pohyb a starostlivosť o svoje telo.

Cieľom projektu je tiež zlepšiť kondíciu a pohybové zručnosti starších ľudí a zapojiť ich do diania vo svojom okolí. „Detské ihrisko, ktoré máme vybudované, sa otvorí aktívnemu oddychu starších ľudí, ale aj ľuďom so zdravotným či sociálnym znevýhodnením a každému občanovi v meste, ktorý prejaví záujem o nenáročné športovanie,“ vysvetlila referentka. Špecifickým cieľom projektu je zvyšovanie kvality sociálnych vzťahov a zlepšenie kvality života všetkých obyvateľov mesta.

Návštevníci vo fitnes areáli nájdu masážne, šliapacie či surfovacie zariadenie. K dispozícii bude tiež rotopéd, športovci si na zariadeniach budú môcť precvičovať chôdzu. „V meste aktívne pôsobí aj občianske združenie Tanečný aerobik, ktoré združuje rôzne generácie ľudí. Pri príležitosti otvorenia fitcentra uskutočnia prednášku na tému aktívny pohyb v každom veku a pomôžu pri ukážkach, ako správne cvičiť,“ vysvetlila Zamborová.

Detské ihrisko je ohradené a monitorované kamerovým systémom. Na údržbu fitnescentra bude dohliadať Mestský podnik služieb mesta Strážske. Predbežné celkové výdavky na zrealizovanie projektu sa odhadujú na 12.000 eur.