Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Veľká Ida si od cezhraničnej spolupráce s Maďarskom sľubuje rozvoj

Slovenská vlajka Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa starostu obce Júliusa Beluscsáka v týchto dňoch vypracovávajú projekty na rekonštrukciu kultúrnych domov v obci i v meste Gönc.

Veľká Ida 2. augusta (TASR) – Obec Veľká Ida v okrese Košice - okolie rozvíja spoluprácu so samosprávami v Maďarsku. V uplynulých dňoch podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci s obcou Csobád a pred troma mesiacmi s mestom Gönc. Sľubujú si od toho rozvoj obce.

"Chceme sa spoločne zapojiť do projektov Európskej únie, nakoľko mesto Gönc aj obec Veľká Ida majú v dezolátnom stave kultúrne strediská. Na základe výziev, ktoré budú vypísané, by sme sa chceli spoločne zapojiť v rámci cezhraničnej spolupráce. S obcou Csobád obec podpísala spoluprácu v rámci kultúrnych, športových a iných aktivít," uviedol pre TASR starosta Veľkej Idy Július Beluscsák.

Podľa jeho slov v týchto dňoch vypracovávajú projekty na rekonštrukciu kultúrnych domov v obci i meste Gönc. Budúci týždeň by mali byť hotové a následne sa hneď zapoja do vyhlásených výziev.

"Niekedy skôr získame financie v rámci cezhraničnej spolupráce ako cez niektoré výzvy z našich ministerstiev, pretože naša obec nie je v lokálnej stratégii. Takisto ako sme získali pred štyrmi rokmi štyri obce - z Maďarska, Rumunska, Srbska a Slovenska - v rámci programu Europe For Citizens dotáciu, naša obec okolo 25.000 eur," vysvetlil starosta.

S maďarskou obcou Balatonszentgyörgy podľa Beluscsáka spolupracujú už 35 rokov. "V rámci výmenných pobytov žiaci z družobnej obce prídu na týždňový lyžiarsky zájazd do Nízkych Tatier a naše deti, keďže my tu máme vysoké znečistenie životného prostredia, odchádzajú na týždeň na Balaton," povedal starosta.

O dva týždne sa zástupcovia obce zase chystajú na Deň obce do Csobádu.