Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Vo Východoslovenskom múzeu môžu spoznávať prírodu aj nevidiaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Projekt Spoznávajme prírodu šiestym zmyslom realizovalo múzeum s finančnou podporou z dotačného systému Ministerstva kultúry SR.

Košice 19. decembra (TASR) – Svet prírody môžu v košickom Východoslovenskom múzeu (VSM) bližšie spoznávať aj nevidiaci a slabozrakí. Prírodovednú expozíciu na Hviezdoslavovej ulici od piatka (18.12.) obohatili umelecky stvárnené modely skamenelín, živočíchov a rastlín. Na rozdiel od väčšiny muzeálnych exponátov sú voľne prístupné a návštevník si ich môže ohmatať.

Modely sú stálou súčasťou expozície Príroda Karpát a slúžia predovšetkým ako didaktická pomôcka pre nevidiacich a slabozrakých. Osem modelov predstavuje skameneliny, podmorský svet či stopy veľkých šeliem v lese. Panely sprevádzajú texty v Braillovom písme.

Projekt "Spoznávajme prírodu šiestym zmyslom" realizovalo múzeum s finančnou podporou z dotačného systému Ministerstva kultúry SR. VSM podobne ako iné kultúrne inštitúcie ním reaguje na potreby spoločnosti, keďže nevidiaci a slabozrakí vnímajú svoje okolie predovšetkým pomocou sluchu a hmatu. "Z toho dôvodu sú nezriedka obmedzovaní pri spoznávaní prírodného a kultúrneho dedičstva. Súčasná doba si ale vyžaduje všestranný prístup kultúrnych zariadení s prihliadaním aj na hendikepované skupiny obyvateľstva," informovala Mária Krišovská z VSM.