Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bratislavský Mesiac fotografie ponúkne 28 svetových výstav

Foto z minuloročného festivalu Mesiac fotografie. Archívna foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Festival je súčasťou Európskeho mesiaca fotografie. Medzi najväčšie ťaháky patrí Robert Capa, autor legendárnych vojnových fotografií.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Blížiaci sa 22. ročník novembrového festivalu Mesiac fotografie ponúkne v Bratislave opäť pestrú prehliadku historickej aj súčasnej fotografie z celého sveta. Bude súčasťou 5. ročníka Európskeho mesiaca fotografie, ktorý sa koná v Paríži, Viedni, Berlíne, Ríme, Moskve a Luxemburgu.

Organizátori zo Stredoeurópskeho domu fotografie (SEDF) v Bratislave pripravujú 28 individuálnych a kolektívnych výstav. Medzi najvýnimočnejších fotografov bude nepochybne patriť Robert Capa (1913-1954), maďarsko-americký legendárny autor preslávený vojnovými fotografiami. Záber z 5. septembra 1936 je jeho najznámejšia fotografia zasiahnutého vojaka, ktorý padá k zemi. Veľmi známe sú jeho zábery z vylodenia v Normandii, ktoré sa uskutočnilo 6. júna 1944.

Podľa riaditeľa festivalu Mesiac fotografie Václava Maceka zo skupinových výstav bude zaujímavá Mladá ruská fotografia, 100 x z dejín francúzskej fotografie či opäť kolekcia o divokej prírode National Geographic.

"Slovensko bude zastúpené desiatimi výstavami. Hlavnou témou tohto ročníka je život menšín – Rómov, Vietnamcov, Rusínov v majoritnej spoločnosti," povedal pre TASR Macek.

Program výstav je na internetových stránkach www.sedf.sk a www.mesiacfotografie.sk.