Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cenu V. Zamarovského si odniesli M. Syruček a J. Rezník

Na snímke spisovateľ Jaroslav Rezník starší. Foto: TASR - Pavol Zachar

Syručkovi cenu udelili za trvalý prínos do českej a slovenskej literatúry faktu, v prípade Rezníka zase ocenili jeho dlhoročnú literárnu tvorbu v tejto oblasti.

Stará Ľubovňa 23. septembra (TASR) – Počas uplynulého víkendu bolo mesto Stará Ľubovňa dejiskom slávnostného odovzdávania slovenských národných cien za literatúru faktu za rok 2019. Vedúca odboru kultúry na tamojšom mestskom úrade Eva Kollárová informovala o tom, že tohtoročná porota zložená z viacerých laureátov národnej Ceny Vojtecha Zamarovského sa rozhodla toto ocenenie udeliť známemu českému spisovateľovi a novinárovi Milanovi Syručkovi a tiež básnikovi, spisovateľovi, publicistovi a prekladateľovi Jaroslavovi Rezníkovi.

Syručkovi cenu udelili za trvalý prínos do českej a slovenskej literatúry faktu, v prípade Rezníka zase ocenili jeho dlhoročnú literárnu tvorbu v tejto oblasti. „Stretli sa u nás známi českí a slovenskí spisovatelia na odovzdávaní prestížnej literárnej ceny. Pozvanie prijali aj bývalý prezident SR Rudolf Schuster, aktívny člen Klubu spisovateľov literatúry faktu na Slovensku, a tiež syn Vojtecha Zamarovského Peter Zamarovský, ktorý žije v Prahe,“ uviedla Kollárová.

Dodala, že odovzdávanie cien v najväčšom meste na severnom Spiši bolo výnimočné hneď z niekoľkých dôvodov. Prvýkrát sa konalo na východe Slovenska, bol to jubilejný 20. ročník a navyše v tomto roku uplynie 100 rokov od narodenia Vojtecha Zamarovského. Samotné odovzdanie Ceny Vojtecha Zamarovského sa konalo v kine Tatra. „Cena Vojtecha Zamarovského je nielen medzi spisovateľmi, ale aj v širokej verejnosti známa ako ,národná' cena. Môžu sa ňou hrdiť skutočne tí najlepší spisovatelia zo Slovenska, ale i z Čiech a Moravy,“ ozrejmila na záver Kollárová.