Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dnes otvárajú Múzeum Waldemara Matušku

Waldemar Matuška Foto: TASR/Alojz Prakeš

Historicky prvý víťaz Zlatého slávika zomrel pred tromi rokmi na Floride. Košický rodák má na konte množstvo hitov, medzi najznámejšie patria piesne Mám malý stan, Sbohem Lásko či Růže z Texasu.

Praha 5. júla (TASR) - Už dnes sa širokej verejnosti otvoria brány Múzea Waldemara Matušku, ktoré pri príležitosti nedožitých 80. narodenín slávnej osobnosti československej populárnej hudby zriadili v objekte Prvého vojenskohistorického múzea Miroslava Frosta na Riegrovom námestí v Josefove neďaleko Náchoda. Informoval o tom internetový server iDNES.cz.

Múzeum, ktorého vznik podporilo aj mesto Jaroměř, bude počas prázdnin otvorené cez sviatky a víkendy vždy v čase od 09.00 h do 12.00 h, ako aj od 13.00 h do 16.00 h.

Za zriadením múzea stojí Matuškov veľký obdivovateľ a priateľ Miroslav Frost.

Česká republika, Praha, 27. máj 2009. Vojnový veterán Miroslav Frost sa zúčastňuje odhalenia monumentu pri príležitosti 67. výročia atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha.
Foto: TASR/AP/Petr David Josek


Súčasťou expozície bude napríklad oblek, ktorý mal zosnulý spevák pri návšteve u niekdajšieho prezidenta Václava Havla, alebo koncertný klavír, na ktorom hrával Waldemar Matuška pri poháriku vína.

Oba tieto exponáty prepožičala vdova po umelcovi Olga Matušková, ktorá si na vernisáži v spoločnosti priateľov zaspievala slávny song Sbohem lásko.



Matušku bude však pripomínať napríklad aj vojenská čiapka, v ktorej nakrútil scény do filmu Kdyby tisíc klarinetů; nová busta z dielne sochára Petra Nováka; osobný list, ktorý spevákovi adresoval v januári 1991 prezident USA Ronald Reagan, či desiatky rôznych nosičov zvukových záznamov, plagátov a fotografií.



Chýbať nebudú reklamné tlačoviny zo socialistického Československa: na reklamách pre Laktos vtedy Matuška s kolegami pózoval pod sloganom "Každý deň pesničku, každý deň mlieko!"; na iných propagoval pivo a iné produkty.