Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

DAB pripravuje v novom roku kultúrne i vzdelávacie podujatia

Na archívnej snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Koncom divadelnej sezóny sa bude v DAB konať prehliadka amatérskych súborov Divadelný boďák a na 8. júna je naplánované už tradičné podujatie Deň otvorených dverí.

Nitra 25. decembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravuje v roku 2019 popri inscenáciách aj viaceré sprievodné kultúrne a vzdelávacie aktivity. Budú medzi nimi rôzne podujatia určené školám i širokej verejnosti.

Vo februári sa v DAB začína vzdelávací projekt určený študentom herectva na Súkromnom konzervatóriu v Nitre. „V rámci vzdelávacieho projektu Z triedy na javisko uvedieme ich inscenáciu s názvom Nič. Je to veľmi silná hra o pohľade mladých na svet, ktorá vznikla v réžii nášho interného herca Petra Oszlíka. Študenti sa pri tomto projekte nesústredia iba na uvedenie samotnej inscenácie, ale budú zapojení aj do ďalších aktivít. V rámci nich budú vymýšľať plagát inscenácie, ponukový list, audio pozvánku, budú pripravovať tlačovú správu a rôzne ďalšie aktivity, ktoré sa v divadle konajú pri uvedení inscenácie. Zároveň budú zapojení aj do diskusií s divákmi po predstavení," vysvetlila projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

V súvislosti s prípravou inscenácie Hlava XXII, ktorej premiéra je naplánovaná na marec 2019, pripravuje DAB výstavu s názvom Nitra 45, zbytočné obete. „Bude to výstava fotografií a faktografie o bombardovaní Nitry v závere druhej svetovej vojny 26. marca 1945. Tematicky bude prepojená práve s inscenáciou Hlava XII, pretože rovnako ako táto hra, aj výstava bude poukazovať na nezmyselnosť vojny a vojnových obetí," uviedla Civáňová.

V apríli sa bude v DAB konať druhý ročník divadelnej prehliadky Made in Czechoslovakia, ktorej cieľom je predstaviť nitrianskym divákom úspešné inscenácie českých a slovenských divadiel. "Momentálne sme v rokovaní s divadlami, ktoré by mali predstaviť svoje inscenácie v rámci programu prehliadky. Zatiaľ môžem prezradiť to, že by sa v Nitre malo prezentovať Divadlo Astorka Korzo 90, Divadlo Jána Palárika v Trnave, Studio Ypsilon z Prahy a Horácke divadlo Jihlava. Tie by mali priniesť ten štvorlístok inscenácií, ktoré v rámci prehliadky uvedieme 24. až 27. apríla 2019," povedala Civáňová.

Ako pripomenula, divadlo bude aj v roku 2019 ponúkať divákom diskusie s hercami a tvorcami inscenácií. O poézii a osobnosti básnika Miroslava Válka sa bude hovoriť po inscenácii Žltým včelám, žlté slzy, diskusie sa budú konať aj po predstaveniach hier Ľudia, miesta a veci, či Hlava XXII. O inscenácii Mechanický pomaranč sa budú môcť diváci a čitatelia pozhovárať s hercami Jurajom Ďurišom a Barborou Andrešičovou 22. januára v kníhkupectve Martinus.

Koncom divadelnej sezóny sa bude v DAB konať prehliadka amatérskych súborov Divadelný boďák a na 8. júna je naplánované už tradičné podujatie Deň otvorených dverí spojené s oslavou Medzinárodného dňa detí. „Významnou aktivitou v roku 2019 bude aj príprava publikácie k 70. výročiu DAB, ktorú divadlo pripravuje v spolupráci s Divadelným ústavom v Bratislave a Klubom priateľov DAB. Na knihe pracuje momentálne sedem autorov z oblasti divadla, divadelnej kritiky, estetiky, divadelnej praxe a ďalších odborov. Cieľom publikácie je pútavou formou priniesť prehľad 70 rokov života DAB, spolu s inscenáciami, ktoré boli na jeho javisku uvedené i s významnými osobnosťami a udalosťami, ktoré divadlo počas desaťročí formovali,“ dodala Civáňová.