Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Deti s hemofíliou pracujú na knižke s Danielom Hevierom

Daniel Hevier Foto: TASR/Ivan Majerský

Výťažok z predaja knižky s názvom KR.V bude slúžiť pre potreby Slovenského hemofilického združenia.

Turčianske Teplice 16. júla (TASR) - Pod skratkou KR.V od dnešného dňa pracujú na rovnomennej knižke spolu so spisovateľom Danielom Hevierom deti postihnuté nevyliečiteľným genetickým ochorením hemofíliou. Literárny workshop sa koná v rámci letného rehabilitačného tábora detských hemofilikov v Turčianskych Tepliciach a potrvá do soboty 21. júla. TASR informovala Lele Zemanová, manažérka komunikácie Bayer Slovakia.

KR.V - alebo Kráľovná Viktória a krv - podľa Zemanovej v sebe skrývajú pokračovanie projektu Kráľovský rod, ktorý vytvorili spoločne Slovenské hemofilické združenie a uvedená spoločnosť v roku 2010. Jeho prvým výstupom bol nadrozmerný obraz pripomínajúci tapisériu z viktoriánskeho obdobia.

V lete 2011 deti s hemofíliou zasa nacvičovali divadlo pod názvom Deti kráľovnej Viktórie. "Panovníčka sa tak stala predlohou, ktorá napomáha priblížiť verejnosti úskalia ľudí postihnutých touto záhadnou chorobou. Kráľovná Viktória, ako je známe, bola sama prenášačkou hemofílie a aj keď sa prejavila len u jej synov, je pravdepodobné, že tento záhadný gén šírili ďalej po svete jej dcéry," dodala Zemanová.

"Chcel by som s deťmi vytvoriť príbeh, ktorý by sa imaginatívnym, štylizovaným spôsobom dotýkal témy ich života - teda ich diagnózy, ale zároveň ho posunul do univerzálnej, príbehovej formy, ktorá bude atraktívna aj pre čitateľov ich knihy," uviedol Daniel Hevier. Pokračoval, že motívom knihy by mala byť KR.V, skratka pre Kráľovnú Viktóriu, ale bude to kráľovná z rozprávky, fantasy, nie historická panovníčka. Výstupom by mala byť podľa spisovateľa kniha, ktorú deti pod jeho vedením nielen napíšu, ale sami si aj ilustrujú, určia formát, grafickú úpravu a pod.

Knižka vytvorená deťmi s hemofíliou by mala obohatiť detskú literatúru už na Vianoce tohto roku a výťažok z jej predaja bude slúžiť pre potreby Slovenského hemofilického združenia.

Celý projekt sa realizuje za finančnej podpory uvedenej spoločnosti.