Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Diváci môžu pomôcť dokončiť film s odkazom M. R. Štefánika

Milan Rastislav Štefánik. Foto: TASR/

Garantom filmového projektu bol od jeho začiatku František Kele, jeden z najvýznamnejších slovenských cestovateľov 20. a 21. storočia po stopách Štefánika.

Bratislava 28. mája (TASR) - Nezávislý dokumentárny film s názvom Prebudený - Štefánikove vlny 21. storočia pripravuje režisér a producent Michal Vasilko Kele alias Mike Satori. Garantom filmového projektu bol od jeho začiatku František Kele, jeden z najvýznamnejších slovenských cestovateľov 20. a 21. storočia po stopách Štefánika. "Film je venovaný na jeho počesť," TASR informovali tvorcovia snímky, ktorý vzniká v slovensko-tahitskej koprodukcii.

Filmový tím je podľa nich už len krôčik pred jeho dokončením. "Na finálnu postprodukciu filmu Prebudený - Štefánikove vlny 21. storočia je potrebná ešte finančná injekcia," upozorňujú na online kampaň na https://www.hithit.com/cs/project/6262/dokumentarny-film-prebudeny-st efanikove-vlny-21-storocia, kde je zverejnená výzva s možnosťou pre konkrétnu finančnú podporu filmu. Ten je určený pre mladú generáciu cestovateľov, inšpirovaný pôsobením Milana Rastislava Štefánika vo Francúzskej Polynézii. Rozpráva príbeh dvoch cestovateľov, surferov - Milana a Rastislava, ktorí spoznávajú vzdialený ostrov Tahiti a sesterský ostrov Mo'orea, kde v roku 1910 Štefánik pôsobil a žil.

Film tvorí viacero príbehových línií - príbehy Milana a Rastislava sú prepletené obrazmi exotickej prírody a príbehmi polynézskych ľudí, ktoré sú zažívané akoby Štefánikovým "duchom". Jedným z najdôležitejších cieľov cestovateľov a surferov je dostať sa do oblasti Teahupo'o, kde sa vyskytuje aj svetoznáma vlna, v jej blízkosti mala pôvodne stáť jedna z meteorologických staníc, ktorú plánoval Štefánik postaviť.