Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav pozýva na Deň otvorených dverí

Vladislava Fekete Foto: TASR/Martin Baumann

"Chceme ukázať zákulisie divadla, aj keď sme Divadelný ústav nie divadlo, predsa len svoje zákulisie máme,"uviedla pre TASR Vladislava Fekete.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Portrétne expozície, výstavy scénografie či kostýmových návrhov, teoretické prednášky i video ukážky záznamov inscenácií si dnes v Divadelnom ústave môžu pozrieť jeho návštevníci počas Dňa otvorených dverí. V čase od 10.00 do 14.00 hodiny na nich čakajú aj odborní pracovníci, ktorí ich prevedú jednotlivými oddeleniami.

"Chceme ukázať zákulisie divadla, aj keď sme Divadelný ústav nie divadlo, predsa len svoje zákulisie máme. Spočíva v dokumentačných materiáloch, ktoré mapujú slovenské divadelníctvo od roku 1920, od vzniku profesionálnej scény na Slovensku - založenia SND, až po poslednú premiéru, ktorá bola tento rok," uviedla pre TASR Vladislava Fekete.

Priaznivci divadelného umenia si tak môžu prezrieť inscenačné a osobnostné obálky, množstvo vzácnych fotografií, bulletiny, zbierky galerijného charakteru, môžu navštíviť špecializovanú knižnicu, archív či špeciálne muzeálne pracovisko.

"Denne otvárame naše dvere, nie je to len tento deň. Samozrejme, máme služby verejnosti a to sú priestory, kde študenti, odborná verejnosť, ale aj každý záujemca o divadlo si môže takisto pozrieť, naštudovať niečo o slovenskom divadle, hercoch, scénografoch, režiséroch," priblížila komplexné informácie, ktoré sú spracované v on-line databázach.

Fanúšikovia divadla na Slovensku majú ďalej možnosť obdivovať v Štúdiu 12 - platforme pre novú drámu a nové média nainštalované rekonštruované makety významných slovenských scénografov od Ľudovíta Hradského a Jána Ladvenicu až po Ladislava Vychodila. Projekcie ukážok z najstarších záznamov inscenácií či profilov osobností sú dostupné aj v Informačnom centre PROSPERO, v ktorom ústav prezentuje svoju vydavateľskú činnosť.

"Je to komplexné pracovisko, ktoré je denne otvorené, ponúkame rôzne informácie analytické, štatistické, čiže headline 'Všetko o slovenskom divadle' naozaj nie je fráza," dodala na margo Divadelného ústavu jeho riaditeľka Vladislava Fekete.

Ústav tiež pripravil blok popularizačných prednášok, ktoré bližšie predstavia zbierky divadelnej scénografie a dokumentácie, audiovizuálnych záznamov a Verejný špecializovaný archív. Prednášky dopĺňajú výkladové sprievody dokumentačnými pracoviskami, na ktorých odborní pracovníci odpovedajú na otázky o slovenskom divadle a o jeho vývine, o slovenským dramatikoch a dráme.

Deň otvorených dverí Divadelného ústavu sa koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2012.