Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenské herecké nebo - Mária Prechovská

Na archívnej snímke portrét slovenskej herečky, členky činohry Slovenského národného divadla Márie Prechovskej. Foto: TASR - Jozef Teslík

Bola herečkou širokého spektra komediálnych postáv v klasických i súčasných dramatických dielach domácich aj svetových autorov.

Bratislava 19. januára (TASR) - Herečka Mária Prechovská bola členkou silnej povojnovej hereckej generácie, ktorá si získala priaznivcov predovšetkým stvárnením charakterových postáv. Jej interpretácia s moderným nesentimentálnym dramatickým výrazom sa už na začiatku jej kariéry zásadne odlišovala od tradičného slovenského hereckého prejavu jej vrstovníkov.

Mária Prechovská sa narodila 21. januára 1921 v Trnave. Po štúdiách na obchodnej akadémii sa rozhodla pre herectvo. V roku 1939 odišla do Viedne, kde absolvovala herecký kurz v Reinhardtovom divadelnom seminári. Prvé javiskové skúsenosti zbierala v rokoch 1944 - 1945 v Akademickom divadle v rodnej Trnave.

V roku 1945 sa stala členkou činoherného súboru Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Vyrástla na herečku širokého spektra komediálnych postáv v klasických i súčasných dramatických dielach domácich aj svetových autorov. Vynikala kultúrou a noblesou. Jej herecký naturel od začiatku predpovedal, že ju režiséri nebudú obsadzovať do úloh naivných, romantických či zraniteľných postáv. Práve naopak, najviac jej sedeli postavy dominantných, hrdých, nezávislých či despotických žien.

Na javisku stvárnila stovky postáv. Priaznivci divadla si ju pamätajú ako Herodias v Hviezdoslavovej tragédii Herodes a Herodias, Reginu v Hellmanovej hre Z druhej strany pralesa či Vassu v Gorkého dráme Vassa Železnovová. Jej umenie mali možnosť obdivovať v inscenáciách Strieborný jaguár, Veselé panie z Windsoru, Tartuffe, Statky–zmätky, Ženský zákon, Nepriatelia či Šťastné dni. V SND pôsobila 48 rokov.

Napriek dominancii divadla v jej kariére má svoje významné miesto hlavne v televíznej tvorbe. Vďaka nezameniteľnému hlasu si ju fanúšikovia pamätajú aj z rozhlasového vysielania. Za svoje herecké majstrovstvo získala v roku 1968 titul Zaslúžilá umelkyňa, v roku 1971 Cenu Zväzu dramatických umelcov. Mária Prechovská zomrela 5. novembra 1995 v Bratislave.