Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dorota Nvotová prináša z Nepálu nový album Just!

Foto: TASR/Martin Baumann

Pre Dorotu je nahrávanie v exotickej krajine podobným zážitkom ako pre horolezca zdolanie osemtisícovky.

Bratislava 22. júna (TASR) – Dorota Nvotová vydala v závere mája nový, v poradí tretí štúdiový album s názvom Just! Zaváňa exotikou, pretože speváčka a skladateľka ho nahrala v Nepále s domácimi muzikantmi. Pre Dorotu je nahrávanie v exotickej krajine podobným zážitkom ako pre horolezca zdolanie osemtisícovky.
Herečka a speváčka Dorota Nvotová (*27.10.1982, Považská Bystrica) mala šesť, keď účinkovala v prvom televíznom filme Tajomstvá pod viečkami, deväťročná hrala v detskom muzikáli Bambi. Dorota bola členkou česko-slovenskej formácie Overground, v ktorej hrala a spievala spolu so svojím vtedajším manželom Whiskym. V roku 2004 vydala debutový album Dorota Nvotová, v roku 2008 druhý s názvom Sila vzlyku. V týchto dňoch pribudol tretí album Just! V súčasnosti strieda pobyt na Slovensku a v Nepále, kde pôsobí v sirotinci a organizuje trekingové výpravy do Himalájí. V závere júla 2009 usporiadala v Spišskom Hrhove spevácku súťaž Rómska SuperStar. V auguste 2011 súťaž zopakovala. Skúsenosti aj osobné zážitky vydala v roku 2011 v cestopise Fulmaya.



Album Just! ponúka tucet nových piesní, päť z nich v angličtine, hudba aj texty sú z jej autorského pera. Na tejto platni sa spojila s nepálskym gitaristom Bishnu Gurungom, lídrom nepálskej skupiny The Edge, ktorého miestni obyvatelia považujú za nepálskeho Jimiho Hendrixa. Na basgitaru a bicie hrajú muzikanti Arjun Gurung a Bimal Paiyar, obaja zo skupiny Damage Glitters. Prvým singlom je skladba Cornflakes, ku ktorej už Dorota nakrútila aj videoklip.





-Názov albumu Just! máme brať v slovenčine alebo v angličtine?-


Je to dvojjazyčný album, bude sa predávať v Nepále aj na Slovensku, tak aj názov je dvojjazyčný. Je to veselší album v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma, asi mám aj veselšie obdobie života. Päť pesničiek je v angličtine, tých muzikantov by to nebavilo nahrávať iba v slovenčine, kde by ničomu nerozumeli. Aj preto angličtina, ale ide skôr o love songy.


-Kde vznikol nápad nahrať tisíce kilometrov od Slovenska album?-


Nebol to plánovaný krok, ja som zbadala Bishnu Gurunga hrať v jednom bare, hral už pripitý na jednej jam session. Hneď som ho stiahla z pódia s tým, že musíme spolu niečo nahrať. Je to veľký domáci gitarista, vypredáva s kapelou štadióny. On potom zohnal chalanov zo svojej bývalej skupiny Damage Glitters, v ktorej už nehrá a oni pokračujú ďalej s iným gitaristom. Pesničky počuli prvýkrát v štúdiu. Mala som veľmi veľa hudobného materiálu, tvorivé obdobie som mala vlastne štyri roky od vydania predchádzajúceho albumu, napriek tomu som polovicu pesničiek vyhodila a tri dopísala v štúdiu.


-Ako vznikali texty jednotlivých pesničiek?-


Mňa texty napadajú v nepredvídateľných situáciách, v preplnenom vlaku, na motorke a často aj keď zaspávam. Ale pre námety na texty je celkom dostatočný môj život.


Dorota Nvotová
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
-Ako sa nahráva v Nepále, je tam vôbec technické zázemie pre tvorbu?-


Je, majú tam dve alebo tri veľmi dobré štúdiá v Káthmandu. Ale moji muzikanti boli všetci z Pokhary, gitaristov bratanec si chcel založiť štúdio a zakladali sme ho vlastne počas nahrávania. Postupne pribúdali veci, akustické obloženie miestnosti či iné časti techniky. Som však na Nepál zvyknutá, to sú samé problémy, samý sklz, samé nepredvídateľné situácie. Brala som to pohodovo, nič iné som totiž ani nečakala, dala som si na nahrávanie dosť času. Najhorším problémom bola elektrina, vo februári a marci, keď sme robili album, vtedy je najviac výpadkov elektrickej energie, lebo je sucho a vodné elektrárne neprodukujú energiu. Bolo bežné, že 16 hodín nebola elektrina. Väčšinou, keď bola, tak v noci. Tak sme aj nahrávali, keď zasvietila žiarovka, tak sme hneď robili. Časť miestnosti boli samé batérie, ktoré ešte potiahli pár hodín, keď vypadla elektrina.


-Aké bolo samotné nahrávanie s nepálskymi muzikantmi?-


Veľmi príjemné, oni to berú veľmi vážne, veľmi zodpovedne, nemajú toľko možností. Prvýkrát nahrávali živé bicie, v Poghare sa predtým ešte živé bicie nenahrávali. Oni to nevedia, všetko samplujú, aj keď to znie úplne verne. Bola som aj zvukárom, lebo to nikto z nich nevedel, tak som si niektoré technické veci musela „vygugliť“. Nahrávky som potom zobrala do Káthmandu, do najlepšieho štúdia KJC, kde majú super techniku a robia tam profesionálni technici. Tam sme to mesiac čistili a mastrovali.


-Čo hovorili muzikanti na vaše piesne?-


Tento album sa bude predávať v Nepále, pesničky budú hrané v rotáciách aj v nepálskych rádiách. Škoda, že tam nemajú tantiémy (smiech), ani za predaj cédečiek interpret nič nezíska. Tam sa predávajú cédečka rovno napálené, iné sa nedajú kúpiť. V Nepále letia barové kapely, tam v každej krčme hrá každý večer kapela, hrajú staré rockové hity, Jimi Hendrix, Guns N' Roses, Queen či Deep Purple. Prvú kultúru tam priniesol Cat Stevens, ktorý tam aj chvíľu žil.



-Aká hudba sa hrá v Nepále?-


Tvrdý rock, mladí chalani aj baby počúvajú Iron Maiden a Sepulturu, keď k nim prenikne nová hudba, musí to byť niekto rockový, napríklad Avril Lavigne.


-Kedy predstavíte oficiálne nový album?-


Album pokrstíme na festivale Bažant Pohoda, prídu aj traja nepálski muzikanti, ktorí toto cédečko nahrávali. Na Pohode máme aj koncert. Urobíme aj turné po Slovensku, zahráme na viacerých festivaloch, okrem Pohody napríklad na Žákovic Open.


-O štyri mesiace oslávite tridsiatku, čo by ste o sebe napísali alebo povedali napríklad do encyklopédie osobností slovenskej umeleckej scény?-


Asi by som sa nazvala multifunkčnou osobou, nedokázala by som sa pomenovať ako hudobníčka, herečka alebo spisovateľka. Ja som sa vždy hodnotila ako – toto som ja, Dorotka – a dnes robím toto. K tomu by som pridala zoznam toho, čo som doteraz urobila.