Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Fats Jazz Band otvorí koncertnú sezónu v bratislavskom Swing Café

Fats Jazz Band Foto: youtube.com

Členovia tohto bandu sú mladí slovenskí hudobníci, z ktorých viacerí pôsobia v popredných orchestroch a big bandoch.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Hudobno-tanečný večer v rytme swingu ponúkne Fats Jazz Band, otvárací koncert sezóny odohrá táto formácia už vo štvrtok 13. septembra v novootvorenom bratislavskom Swing Café na Vajnorskej ulici.

Projekt Fats Jazz Band vznikol v roku 2011 na podnet Ladislava Fančoviča, jedného z najlepších súčasných mladých slovenských klaviristov. Fančovič zúročil svoje niekoľkoročné skúsenosti z pôsobenia v big bande orientovanom na štýlovo čistú interpretáciu starého jazzu 20. a 30. rokov minulého storočia, tieto skĺbil so svojou klavírnou zručnosťou a schopnosťou prepísať zo starých originálnych nahrávok do nôt jednotlivé aranžmány pre toto zoskupenie. To všetko dalo podnet na sedemčlenný Fats Jazz Band.

Členovia tohto bandu sú mladí slovenskí hudobníci, z ktorých viacerí pôsobia v popredných orchestroch a big bandoch, akými sú Slovenská filharmónia, Gustav Brom Big Band, Matúš Jakabčic Big Band či Orchester Slovenského národného divadla. Všetci dlhoročne úspešne pôsobia aj na jazzovej scéne.

Repertoár tohto bandu, ako už jeho samotný názov napovedá, je založený primárne na autentickej interpretácii skladieb z pera Thomasa Fats Wallera, ktorý bol jednou z ústredných postáv amerického jazzu v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Fats Jazz Band však pretavuje do svojej interpretácie aj vplyvy ďalších osobností jazzovej scény tohto obdobia, akými boli Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Clarence Williams, Mildred Bailey či Pat Flowers.