Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Festival Hory a mesto uvedie ženu, ktorá zdolala Nos na El Capitan

Američanka Lynn Hill Foto: Youtube

Legenda vo svete skalného lezenia Lynn Hill pricestuje na Slovensko po prvý raz.

Bratislava 26. marca (TASR) - Na 13. ročníku Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto sa predstaví legenda vo svete skalného lezenia Američanka Lynn Hill. Stále aktívna 51-ročná špičková športovkyňa pricestuje na Slovensko prvý raz. Preslávila sa najmä prvým voľným prelezením cesty Nos na El Capitan v Yosemitoch v roku 1993.

"Bola nielen prvou ženou, ale prvou lezkyňou vôbec, ktorej sa to podarilo. O rok neskôr bola taktiež prvým človekom, ktorému sa celú cestu podarilo vyliezť za jeden deň," povedal pre TASR programový riaditeľ festivalu Hory a mesto Alan Formánek.

Lynn Hill má na svojom konte niekoľko lezeckých rekordov, svojho času tiež bola hviezdou lezeckých pretekov. Počas kariéry získala vyše 30 medzinárodných titulov. Lynn má 9-ročného syna Owena, žije v Boulderi v Kolorade. Okrem lezenia sa venuje nakrúcaniu filmov. V Bratislave predstaví svoju multimediálnu prezentáciu Život, cesty a vývoj voľnej lezkyne v sobotu 31. marca v multiplexe Cinema City v nákupnom centre na petržalskej strane Dunaja.

Medzi hlavnými zahraničnými hosťami festivalu sú ďalej nemecký kajakár, niekoľkonásobný majster sveta Olaf Obsommer, špičkoví poľskí lezci a alpinisti Eliza Kubarska a David Kaszlikowski, českí himalájista Mára Holeček, rakúsky dobrodruh a windsurfer Thomas Miklautsch i monocyklista Lutz Eichholz z Nemecka. Trojnásobný svetový šampión predvedie v hlavnom meste exhibíciu plnú trikov a neuveriteľnej zručnosti na bicykli s jedným kolesom.

Festival Hory a mesto (28. 3. - 1. 4.) ponúkne v priebehu piatich dní 52 filmov, z toho 18 slovenských, 11 hlavných hostí, 18 prednášok cestoklubov Kino Svet, sedem fotovýstav, lezecké preteky a ďalšie sprievodné aktivity. Festival vzniká v spolupráci s prestížnym Vancouver International Mountain Film Festivalom.