Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Galéria Nedbalka prezentuje diela M. A. Bazovského

Snímka z vernisáže výstavy Miloš Alexander Bazovský: Slovenská vizuálna balada v galérii Nedbalka v Bratislave 23. januára 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Ponúka pohľad na vývoj tvorby autora od 20. do 50. rokov 20. storočia.

Bratislava 26. januára (TASR) - Bratislavská Galéria Nedbalka opäť predstavuje diela zo svojej zbierky, ktoré nie sú súčasťou stálej expozície. Na aktuálnej výstave s názvom Slovenská vizuálna balada predstavuje diela Miloša Alexandra Bazovského. Ponúka pohľad na vývoj tvorby autora od 20. do 50. rokov 20. storočia. "Patril ku kľúčovým predstaviteľom slovenskej výtvarnej moderny a bol to autor, ktorého tvorba podliehala neutíchajúcim zmenám," uviedla pre TASR kurátorka Alexandra Kočišková.

Miloš Alexander Bazovský sa narodil 11. januára 1899 v Turanoch nad Váhom do učiteľskej rodiny. Rodné prostredie neskôr významne ovplyvnilo jeho tvorbu. Umelecké vzdelanie získal v Pešti a neskôr v Prahe, významnom centre kultúrneho a umeleckého diania, kde sa v tom čase stretávali umelci a filozofi z celej Európy.

"Absolvoval viaceré študijné cesty, ktoré ho nesmierne obohatili, ale vždy sa rád vracal domov. Rodná zem bola preňho celoživotnou inšpiráciou. Cestoval po Slovensku a spoznával jeho obyvateľov, ich radosti i strasti," pripomína galéria umelca, ktorý počas ciest vytvoril množstvo kresieb, pastelov či fotografií. Tie neskôr použil ako štúdie.

Galéria ďalej uvádza, že okrem tvorivej činnosti sa Bazovský venoval aj neformálnemu vzdelávaniu. S Jankom Alexym a Zoltánom Palugyayom organizovali v martinskom ateliéri prednášky, ktorými sa snažili oboznamovať odbornú i laickú verejnosť so súdobým umeleckým dianím.

"Ako umelec aj ako človek Bazovský bažil po nových podnetoch, ktoré umelecky spracúval. Pre jeho tvorbu je charakteristický neutíchajúci vývoj a túžba po nájdení jedinečného umeleckého výrazu. Verný svojmu presvedčeniu sa stal inšpiráciou aj pre nasledujúce generácie," poznamenáva kurátorka. "Máme vystavených 29 diel, pričom 25 z nich je vystavených v priestoroch pre aktuálne výstavy a štyri môžu vidieť návštevníci v kaviarni galérie," uzatvára Kočišková.

Výstava potrvá do 26. mája.