Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Grand Prix Ekotopfilm 2012 získal americký film o vode

Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji sa začiatkom novembra v rámci Ekotopfilm Tour presunie do Košíc (6.-7.11.), kde si diváci budú môcť pozrieť víťazné filmy.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Slávnostným odovzdávaním cien dnes v bratislavskom Primaciálnom paláci vyvrcholil 39. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm. Grand Prix, ktorá je zároveň Cenou vlády SR, udelili americkému filmu Voda: Náš smädný svet (r. Steve Kochones).

Ocenená snímka sa zaoberá aktuálnymi problémami sladkej vody, ktoré prezentujú hlasy a fotografie renomovaných fotografov časopisu National Geographic. Cenu prezidenta SR získal japonský film ZDFzoom: Klamstvo o Fukušime (r. Johannes Hano). Snímka odhaľuje šokujúcu pravdu o jadrovej katastrofe, ktorú nezapríčinilo zemetrasenie a následné tsunami, ale zlyhanie ľudského faktora.

V kategórii populárno-vedecké - veda a technika získal Hlavnú cenu, ktorá je zároveň Cenou Ministerstva životného prostredia SR, americký film Deti Amazonky (r. Denise Zmekhol). Spomedzi prírodopisných a prírodovedných snímok si Hlavnú cenu a Cenu Ministerstva hospodárstva SR odniesol americký film Vzostup čierneho vlka (r. Bob Landis). V kategórii Človek a zem/Environmentálne príbehy vyhral Hlavnú cenu, ktorá je zároveň Cenou KIA Motors Slovakia, nemecký film Hlasy premeny (r. Nils Aguilar).

Ocenenie v rámci investigatívnej publicistiky, ktoré je zároveň Cenou Ekofondu a jeho zriaďovateľa SPP, a. s., a Cenu Ministerstva zahraničných vecí a európskych vecí SR, si odniesol nemecký film Koniec rýb - oceány na križovatke (r. Ismeni Walter). Hlavnú cenu v kategórii Nové médiá, ktorá je zároveň Cenou Slovenských elektrární, získal ruský film Druhý dych (r. Sergey Tsyss). V kategórii Deti a mládež dominoval film z Bolívie Náš úžasný dom (r. The Wapikoni Mobile Team), za čo získal Hlavnú cenu a Cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Cenu bratislavského primátora udelila porota kórejskej snímke Kam sa stratila noc (r. Kim Young Soo). Cenu primátora mesta Košice si odniesol slovenský film Strom (r. Juraj Molčák). Cenu Medzinárodnej poroty získal nemecký film ZDFzoom: Toxické mesto - Nemecký odpad pre Ghanu (r. Christian Bock). Cenou prezidentky Festivalového výboru ocenili francúzsky film Zaklínač oceánu (r. Sylvain Braun). Cenu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR udelili nemeckému filmu Vojna mravcov (r. Stefan Geier).

Ďalšia z kolekcie cien Ekotopfilmu, Cena Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR potešila tvorcov amerického filmu Sme na poli (r. Gabriel Diamond). Cenu Ministerstva obrany SR porota navrhla udeliť švajčiarskemu filmu Gypaetus helveticus (r. Marcel Barelli). Cena Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR patrí americkému filmu Zelené Colorado (r. Lisa Olken). Film z Litvy Život medzi bylinkami (r. Ramune Rakauskaite) si zase odniesol Cenu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Cena Bratislavského samosprávneho kraja patrí nemeckému filmu Kultúrne krajiny Európy. Sprévsky les (r. Martina Treusch). Nemecký film Moc supermarketov (r. Peter Wedel) získal Cenu Bratislavskej regionálnej komory SOPK. Cenu za najlepší európsky film - Eurofilm 2012 si odniesla francúzska snímka Mrak nad strechou sveta (r. Agnés Moreau)

Filmy posudzovala 10-členná medzinárodná porota, ktorej predsedal Bruce Bucklin (USA). Porota zhliadla a vyhodnotila 80 súťažných programov z 22 krajín, ktoré vybrala Výberová komisia Ekotopfilmu v súlade s podmienkami štatútu 39. ročníka festivalu z 119 filmov prihlásených do súťaže.

Spokojnosť s festivalom, ktorý minulý rok navštívilo zhruba 70.000 ľudí, vyjadril generálny riaditeľ Ekotopfilmu Pavol Lím. "Spokojný som predovšetkým preto, že v tých nesmierne náročných, kritických, aj finančne aj morálne, podmienkach, ktoré vládnu súčasnému svetu, pripraviť takéto podujatie je sizyfovská robota," povedal pre TASR Pavol Lím, ktorý sa podujatiu venuje už 39 rokov. "Verím, som optimista celý život, že ten budúci 40. ročník zvládneme rovnako dobre ako tento a dúfajme, že už podmienky budú trošku lepšie," dodal.

Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji sa začiatkom novembra v rámci Ekotopfilm Tour presunie do Košíc (6.-7.11.), kde si diváci budú môcť pozrieť víťazné filmy. Odtiaľ smeruje do Žiliny (20.-21.11.).