Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Herec Miloš Kopecký uspel najmä ako predstaviteľ zápornejších postáv

Nezabudnuteľný herec a charizmatický človek Miloš Kopecký Foto: TASR/ČTK - Zuzana Humpálová

Známy je najmä ako doktor Štrosmajster z Nemocnice na okraji mesta a Jogo Fogo z Limonádového Joea.

Praha/Bratislava 21. februára (TASR) - Jedna z najväčších českých hereckých hviezd Miloš Kopecký sa narodil pred 90 rokmi 22. augusta 1922 v Prahe v bývalom Československu.

Verejnosť ho pozná predovšetkým z filmových a hereckých rolí, najviac asi ako doktora Štrosmajera z Dietlovej Nemocnice na okraji mesta a ako Hoga Foga z Brdečkovho Limonádového Joea.

Vďaka jeho typickému humoru, originálnemu ironickému herectvu sa počas svojej divadelnej, filmovej a televíznej kariéry stal jedným z najobľúbenejších českých hercov, aj predstaviteľov ľudí nie vždy slávneho charakteru. Od mladosti ho lákalo divadlo. Musel však prekonať odpor svojho otca. Ten chcel, aby jeho syn Miloš zveľadil rodinný kožušnícky obchod. Túžbu po herectve viac chápala jeho mama, ktorá pokiaľ mohla, dopriala mu detstvo plné lásky a držala mu palce v snahe stať sa hercom. Nedožila sa však jeho úspechu, lebo pre jej židovský pôvod ju transportovali do Terezína, odkiaľ sa už nevrátila. Táto traumatická skúsenosť ovplyvnila mladého Kopeckého na celý život.

Bol náruživým návštevníkom hlavne pražského Osvobozeného divadla, veľkým ctiteľom V+W (Voskovec a Werich) a milovníkom opery Národného divadla. Ako mladý si Miloš Kopecký s kamarátmi založili divadelný kolektív Tvar. Po vojne krátko pôsobil v divadielku Větrník a v Divadle satiry bratov Lipských. Nasledovalo účinkovanie v Štúdiu Národného divadla, v Divadle E.F. Buriana, divadle ABC, Hudobnom divadle v Karlíne a v Divadle na Vinohradoch. Zahral si Jindřicha IV., Harpagona, Richarda III., profesora Higginsa a ďalšie role. Veľmi rád hrával Fausta, divadlo miloval, bolo jeho životom. Do pamäti filmových divákov sa okrem mnohých iných zapísal predovšetkým v Dobrom vojakovi Švejkovi, či rolami zloduchov v snímkach Adela ešte nevečerala, Tajomstvo hradu v Karpatoch a samozrejme v seriáli Dietlovej Nemocnice na okraji mesta, ale aj v mnohých iných.

Nezabudnuteľnú dvojicu vytvoril s Miroslavom Horníčkom (spoločné predstavenie Tvrďák). Obidvaja boli výrazní, avšak veľmi odlišní individualisti, a preto ich spolupráca netrvala dlho. Ďalšou významnou osobnosťou, s ktorou sa ako kolega stretol, bol Jan Werich, herec, ktorého zbožňoval a úprimne obdivoval. Svoju emigráciu Kopecký zásadne odmietol a neskôr odpor k nej vyjadril slovami: "Pretože som skoro vlastenecky zápecnícky tvor a túto krajinu mám veľmi rád, natrvalo by som nemohol žiť nikde, ani v bohatej Amerike. Bol som herec, český herec, práca ma bavila a k emigrácii som preto dôvod nemal. Navyše, nemám rád cestovanie".

Svoj vzťah k ženám sám charakterizoval slovami: "K umývačke riadu i anglickej kráľovnej sa má muž chovať rovnako, to znamená dobre a galantne. Ženy to na mne vycítili a zrejme ocenili". Miloš Kopecký bol majstrom v uzatváraní manželstiev, podarilo sa mu ich uzavrieť päť.

Koncom života zverejnil svoje vážne psychické problémy, s ktorými dlho bojoval. Trpel tzv. maniodepresívnou psychózou, ktorú charakterizujú nepravidelné striedania manických a depresívnych fáz. Jeho túžbou bolo zahrať si ešte rolu Jaga z Othella alebo Shylocka z Kupca benátskeho. Ale nesťažoval sa, stvárnil veľké množstvo postáv a tvrdil, že herecký osud bol k nemu dobrý a vľúdny.

Nezabudnuteľný herec a charizmatický človek Miloš Kopecký zomrel 16. februára 1996 v Prahe. Dožil sa 73 rokov