Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Herec Stano Dančiak oslavuje, dožíva sa 70 rokov

Stanislav Dančiak Foto: TASR

Vďaka svojmu komediálnemu talentu, pohotovej improvizácii a dynamickému prejavu si Stano Dančiak vyslúžil priazeň divadelného i filmového publika a televíznych divákov.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Divadelný, filmový a televízny herec Stano (Stanislav) Dančiak sa dožíva životného jubilea. V piatok 26. októbra môže rodený Bratislavčan osláviť 70. narodeniny.

Vďaka svojmu komediálnemu talentu, pohotovej improvizácii a dynamickému prejavu si vyslúžil priazeň divadelného i filmového publika a televíznych divákov.

Stano Dančiak sa narodil 26. októbra 1942. Ako chlapec účinkoval v Detskej dramatickej rozhlasovej skupine. Aktívne sa venoval športu, futbalu a hokeju. Zmaturoval na Strednej zdravotníckej škole v odbore zubný laborant. Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Keď skončil vysokú školu, prijal angažmán v Slovenskom národnom divadle (SND), kde pôsobil jednu sezónu. Vojenskú službu si odkrútil vo Vojenskom umeleckom súbore. Vrátil sa do SND, no dal aj s priateľmi výpoveď a spolu s nimi sa podujal na založenie Divadla na Korze. V ňom pôsobil od roku 1969 až do jeho zatvorenia v roku 1971. Potom nastúpil do bratislavského divadla Nová scéna, kde pôsobil dvadsať rokov. Od roku 1990 pracuje v SND.

Z jeho filmografie možno spomenúť Zločin slečny Bacilpýšky (1970), seriál Zaprášené histórie Ema Bohúňa (1971), Sebechlebskí hudci (1975), Svědek umírajícího času (Svedok umierajúceho času, 1990), Rivers of Babylon (1998), Dážď padá na naše duše (2002).

Uplatnil sa aj v dabingu, svoj hlas prepožičal inšpektorovi Derrickovi z rovnomenného nemeckého seriálu (1974), chlpáčovi Alfovi z planéty Melmak v americkom televíznom seriáli Alf (1986), ale nahovoril aj animovaný televízny seriál Zbojník Jurošík (1991).

Účinkoval i v televíznych inscenáciách a filmoch

Stana Dančiaka mali možnosť diváci vidieť aj v mnohých televíznych inscenáciách a filmoch. Spolu s Mirom Nogom napríklad vytvoril jednu z hlavných postáv v populárnom seriáli Bud Bindi (1996), ktorý získal viacero medzinárodných ocenení. S Mariánom Zednikovičom vytvoril populárnu dvojicu v minigroteskách Lord Norton a sluha James. Účinkoval tiež v televíznom zábavnom programe 7EDEM s r. o. (2001).

Napriek zákernej chorobe, ktorá ho pripravila o zrak, sa naďalej objavuje na pódiách a televíznych obrazovkách. V televíznom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade zahral v roku 2007 úlohu nevidiaceho otca jednej z postáv. V hre Ja, Feuerbach z divadelného prostredia si v roku 2007 v bratislavskom Divadla L+S zahral hlavnú úlohu. Účinkoval v dráme Matka Guráž a jej deti, ktorú premiérovala Činohra SND v januári 2009.

Stano Dančiak je držiteľom množstva ocenení, ako napríklad Ocenenia od Zväzu slovenských spisovateľov a dramatických umelcov, Rádu Pribinovho kríža - za celoživotné dielo a v roku 2011 bol uvedený do siene slávy v jedenástom ročníku televíznej diváckej ankety OTO 2010. Ocenenie si na javisku Opery Slovenského národného divadla prevzal z rúk vtedajšieho ministra kultúry Daniela Krajcera.