Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach vstupuje do 67. ročníka

Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najstarší stredoeurópsky festival komornej hudby štartuje už 20. júla a potrvá do 31. augusta, keď vyvrcholí koncertom Slovenskej filharmónie so sólistom na violončelo Petrom Baranom.

Bratislava 12. júla (TASR) - Kultúrny prázdninový a relaxačný oddych ponúkajú Kúpele v Trenčianskych Tepliciach. Ich Hudobné leto v tejto sezóne vstupuje do 67. ročníka, čím reprezentujú najstarší stredoeurópsky festival komornej hudby.

Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach sa začína 20. júla a končí sa v posledný augustový deň. Ako uviedla na dnešnej tlačovej konferencii generálna riaditeľka kúpeľov Andrea Puskailerová, v programe Hudobného leta je 16 predstavení súborov a popredných umelcov, ktorí ponúknu širší, multižánrový repertoár nad rámec komornej hudby. "Záujem o toto podujatie z roka na rok stúpa. Sme radi, že vlani sme mohli privítať vyše 3500 hostí. To určite nie je presné číslo, lebo príležitostní návštevníci, napríklad na promenádnych koncertoch, sa prakticky nedajú spočítať."

Prvým odborným garantom festivalu komornej hudby v Trenčianskych Tepliciach bol v roku 1937 vtedy ešte málo známy skladateľ Eugen Suchoň. Súčasnými odbornými garantmi ročníka 2012 sú generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský a operný sólista Otokar Klein. Otvárací koncert Hudobného leta bude v prevedení práve tohto renomovaného sólistu SND O. Kleina. Ako pre TASR uviedol, "Spolu s talentovanou mladou opernou speváčkou SND Lindou Ballovou predvedieme v sprievode Metropolitného orchestru Bratislava atraktívne árie a duetá svetových majstrov operety a muzikálu."

Vystúpenia stálic slovenského interpretačného umenia i mladých talentov zavŕši 31. augusta koncert Slovenskej filharmónie so sólistom na violončelo Petrom Baranom pod taktovkou šéfdirigenta Opery SND Rastislava Štúra.

Koncerty, ba aj po prvý raz programovo zaradená činohra v podobe dvoch divadelných produkcií Štúdia L+S, sa priebežne počas nadchádzajúcich šiestich týždňov uskutočnia v Kúpeľnej dvorane, Kostole sv. Štefana a na Kúpeľnom námestí v Trenčianskych Tepliciach.