Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Koncert Z Očovej do sveta bude poctou Jánovi Berkymu-Mrenicovi

V roku 1939 sa narodil v Očovej huslista JÁN BERKY MRENICA, zakladateľ a vedúca osobnosť známeho hudobného zoskupenia Diabolské husle. Zomrel 12.10.2008 Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Ján Berky-Mrenica sa narodil 11. mája 1939 v Očovej ako tretie z piatich detí. Veľmi rád chytal ryby, a preto dostal prezývku Mrenica.

Bratislava 6. mája (TASR) – Z Očovej do sveta je názov koncertu na počesť Jána Berkyho-Mrenicu k jeho nedožitým 80. narodeninám, ktorý sa uskutoční v utorok 14. mája v bratislavskej AXA aréne Národného tenisového centra. TASR informovala PR manažérka Anna Olvecká.

Na koncerte sa predstavia Diabolské husle Jána Berkyho Mrenicu mladšieho, Zlaté husle pod vedením Martina Sleziaka, Barbora Botošová, Pavel Šporcl (ČR), Jana Bernáthová (soprán), Martin Babjak (barytón), Ján Babjak (tenor), Jana Orlická, Gypsy Jazz SK v zložení Ján Berky Mrenica ml. (husle), Michal Bugala (gitara), Marco Pillo (gitara, spev) a Zsolty Varady (gitara), skupina Fragile, Marián Čekovský, Peter Lipa a formácia Eugen Botoš Finally. Exkluzívnym hosťom koncertu bude speváčka Lucie Bílá.

Huslista, virtuóz, primáš a skladateľ. Ján Berky-Mrenica sa narodil 11. mája 1939 v Očovej ako tretie z piatich detí. Veľmi rád chytal ryby, a preto dostal prezývku Mrenica. Hudobný talent zdedil po mame. Už ako sedemročný chlapček si hudbou privyrábal, prvé husle dostal od chudobnej vdovice a odkazom, aby na nich hral. Učil sa na SOU v Partizánskom, tu aj založil hudobnú skupinu. Bratislavské konzervatórium absolvoval diaľkovo v rokoch 1958 - 1962. Svojou jedinečnou interpretáciou ľudových piesní preslávil nielen Očovú, ale aj celé Slovensko v 52 krajinách sveta. Ako koncertný majster pôsobil v SĽUKu takmer 33 rokov. V roku 1975 bol SĽUK pod jeho vedením v Indii, tam sa mu splnil veľký sen, zahral si tu na stradivárkach. Tie mu požičal primarius anglického kráľovského kvarteta. V Amerike sa tešil zase z dueta s legendárnym trubkárom Luisom Armstrongom v džezovom klube na Brodwayi. V roku 1991 založil a viedol orchester Diabolské husle, zároveň bol aj hlavným tvorcom folklórnej časti repertoáru tohto telesa. V roku 1997 prevzal vedenie orchestra syn Ján. Jeho majstrovstvo je zaznamenané na sedemnástich albumoch. Získal viacero ocenení, medzi nimi zlatú platňu za predaj albumu Primášov sen. S manželkou Evou mal tri deti, Anku, Evku a syna Janka. Zomrel 12. októbra 2008.