Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Kool & The Gang dali bodku za 38. ročníkom Bratislavských džezákov

Basový gitarista, skladateľ a spevák Robert Bell založil disko-funkovú formáciu s týmto názvom v roku 1968 v Jersey City.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Už niekoľko hodín patrí 38. ročník Bratislavských džezových dní k histórii. Aj tretí, nedeľný večer (28.10.) naplnila očakávania fanúšikov džezovej hudby štvorica interpretov zo Slovenska, Francúzska, Turecka a Spojených štátov.

Speváčka Lucia Lužinská (1976) a gitarista Boris Čellár (1975) otvárali tretiu časť festivalu s hudobným projektom Quintessence. Na svojom konte majú tri spoločné albumy s vlastnými kompozíciami aj známymi prearanžovanými piesňami. Na pódiu sa s touto dvojicou predstavili aj ďalší známi slovenskí hudobníci Juraj Griglák (bas), Miro Poprádi (klarinet), Peter Stolárik (bicie), Slovinec Gregor Ftičar (klavír) a hosťujúca vibrafonistka Ľudmila Štefániková.

Francúzskym príspevkom bolo vystúpenie formácie Pierre de Trégomain Quartet, ktorej lídrom je spevák novej generácie Pierre de Trégomain. Inšpiráciou pre tohto mladého Francúza sú interpreti od Ala Jarreaua až po Klausa Nomiho. Vyštudoval kompozíciu a spev, jeho úspešná dráha začala v roku 2008 víťazstvom speváckej súťaže na renomovanom francúzskom festivale Crest. Sprevádzalo ho klasické trio Arnaud Gransac (klavír), Bruno Schorp (kontrabas) a Benoist Raffin (bicie).

Speváci pokračovali na pódiu Incheby aj ďalej. Z Turecka prišla do Bratislavy formácia Elif Caglar Quintet na čele so speváčkou z Istanbulu Elif Caglar (1980), ktorú sprevádza prívlastok najväčší súčasný talent tureckého džezu. Elif študovala kompozíciu a spev v New Yorku, kde získala aj prvé koncertné skúsenosti. A New York počas svojho vystúpenia aj viackrát spomenula. Do Instanbulu sa vrátila v roku 2006. Svoj prvý sólový album vydala v roku 2010, dostal názov M.U.S.I.C. a skladby na ňom nielen aranžovala, ale je aj ich autorkou. Prednosťami speváčky sú výbušná energia, originálny pohľad na džez a skvelý hlas. Okrem nových kompozícií došlo aj na džezové štandardy, medzi nimi skladbu Cry Me a River z roku 1953, ktorú preslávila Ella Fitzgerald.

Je zbytočné predstavovať slovenským fanúšikom americkú formáciu Kool & The Gang, ktorej patril záver tohtoročných "džezákov". Basový gitarista, skladateľ a spevák Robert Bell založil disko-funkovú formáciu s týmto názvom v roku 1968 v Jersey City. Jej základom však bola inštrumentálna kapela Jazziacs, ktorá vznikla už v roku 1964. Prvú LP platňu vydali pod názvom Kool & The Gang v roku 1969. Presadili sa v roku 1973 a potom ďalších 15 rokov patrili k špičke americkej hudobnej scény. V TOP 40 hitparáde mali celkom 22 piesní, na svojom konte majú 23 štúdiových, štyri live a 17 kompilačných albumov. Najúspešnejším z nich bol Celebrate! zo septembra 1980, ktorý sa dostal do prvej desiatky. Predaj ich nosičov prekročil 70 miliónov kusov. Američania nič nenechali na náhodu, ich zvuková skúška v priebehu dňa trvala päť hodín. Celý set si zaplnená Incheba odstála, odtlieskala a odtancovala. Pri hitoch Joanna, Jungle Boogie, Hollywood Swinging, Open Sesame z filmu Saturday Night Fever, Cherish, Take My Heart, Let's Go Dancin', Ladies Night, Get Down On It a Celebration sa to inak ani nedalo.

"Verím, že si ľudia prišli na svoje, mne sa to celkom páčilo, mali sme veľa spevákov dnes, bol to taký spevácky deň. Začala Lucia Lužinská, potom to bol Pierre de Trégomain z Francúzska a Elif Caglar z Turecka. Myslím, že Elif bola z tých troch spevákov asi najlepšia, vedela upútať publikum, robila hudbu, ktorá preskakovala z pódia do hľadiska a ktorá si všímala divákov. No a potom prišlo to, načo všetci čakali, a kvôli čomu prišli v takom množstve, čiže Kool & The Gang, a to bola diskotéka. Ale ukazuje sa, že toto ľudí baví. Ďakujem všetkým, ktorí prišli a páčilo sa im to," zhodnotil záverečný deň pre TASR organizátor a riaditeľ festivalu Peter Lipa.