Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Krajina od Dezidera Millyho je januárovým dielom v Turčianskej galérii

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dezider Milly (1906 - 1971) bol slovenský maliar, grafik a pedagóg, predstaviteľ výtvarného umenia Rusínov na Slovensku. Od roku 1946 žil v Bratislave.

Martin 3. januára (TASR) - Olej na preglejke Krajina od Dezidera Millyho je dielom mesiaca január v Turčianskej galérii v Martine. Dielo z roku 1969 vybrala architektka a urbanistka Zuzana Mendelová.

"Na prvý pohľad ma obraz krajiny zaujal výraznou farebnosťou, kompozíciou a tematikou. Vyžaruje harmóniu a pokoj, možnosti nekonečných prechádzok, načerpania energie a oddychu. Obraz zároveň (alebo iba pre mňa) poukazuje na kontrast vizuálne harmonickej krajiny a krajiny, ktorá sa ukrýva pod povrchom. Jeho výrazná farebná škála nadčasovo upozorňuje na klimatické zmeny a ich možný dopad na spoločnosť," uviedla.

Dezider Milly (1906 - 1971) bol slovenský maliar, grafik a pedagóg, predstaviteľ výtvarného umenia Rusínov na Slovensku. Od roku 1946 žil v Bratislave. Bol pedagógom na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského, na Slovenskej vysokej škole technickej a od roku 1949 profesorom na Vysokej škole výtvarných umení, na katedre všeobecného a krajinárskeho maliarstva. Zanechal diela, ktoré nás dodnes očarúvajú originalitou a svojráznym maliarskym rukopisom. Učarovala mu príroda, ľudia, kultúra, obyčaje Rusínov a ikony sakrálneho umenia, dodala Turčianska galéria.