Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Krištáľové krídlo vstupuje do 16. ročníka

Uzávierka nominácií je stanovená na 30. november tohto roka.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Krištáľové krídlo - oceňovanie významných osobností Slovenska - vstúpilo do 16. ročníka. Dnes večer sa uskutočnilo úvodné zasadnutie členov poroty tohto prestížneho ocenenia. Porota na čele s predsedom Gabrielom Csollárom dnes prerokovala štatút, ktorým sa bude tento ročník riadiť.

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2012 bude udelené v kategóriách hudba, divadlo a audiovizuálne umenie, publicistika a literatúra, medicína a veda, šport, hospodárstvo, výtvarné umenie, architektúra, filantropia a mimoriadna cena, ktorú môže porota udeliť za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí prípadne iný výrazný počin. Uzávierka nominácií je stanovená na 30. november, v termíne od 3. do 12. decembra sa uskutoční stretnutie subporôt, ktoré rozhodnú o trojici nominovaných za každú kategóriu.

„Som v tejto porote najstarší člen, to znamená, že som bol už pri prvom Krištáľovom krídle. Od tej doby som stále a musím povedať, že mňa najviac z toho celého zaujíma práve táto veľká porota, lebo mám pocit, že tu sa schádza taká vzorka ľudí z každého odboru, ktorí majú svoj kredit. Takže, keď sa títo ľudia rozhodnú niekomu dať tú cenu, tak myslím, že aj potom tá cena má kredit, a to sa mi zdá najvzácnejšie na celom tom procese. Samozrejme, k tomu patrí aj prezentácia, vyzdvihnutie niektorých ľudí, ktorí si to zaslúžia, aby ich videli aj ostatní občania, aby o nich vedeli, najmä o takých, ktorí pracujú v sférach, ktoré nie sú veľmi publikované,“ povedal pre TASR spevák a člen poroty Peter Lipa.

„Myslím, že Krištáľové krídlo dokázalo to, že vyberá tých najlepších z najlepších, a boli to skutočne osobnosti, ktoré si to v plnom rozsahu zaslúžili. Najväčší podiel na správnom výbere má vždy dobre fungujúca porota. Dnes sme si povedali zásady, akým spôsobom sa budú vyberať jednotliví nominanti, ako sa bude vyberať laureát,“ uviedol na dnešnom zasadnutí pre TASR predseda Veľkej poroty Gabriel Csollár.

V doterajších 15 ročníkoch toto ocenenie získalo celkove 157 osobností slovenskej vedeckej, odbornej, kultúrnej a športovej oblasti. Galavečer, na ktorom budú ocenené osobnosti v 16. ročníku, sa uskutoční v Bratislave v Slovenskom národnom divadle 20. januára 2013 za účasti televíznych kamier Slovenskej televízie.