Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenka Jana Beňová získala Literárnu cenu EÚ 2012

Ilustračné foto Foto: TASR/Katarína Čižmáriková

Popri finančnej odmene 5000 eur sa spisovateľka Beňová môže tešiť na podporu prekladov svojich prác do iných jazykov.

Frankfurt nad Mohanom/Brusel 9. októbra (TASR) - Aj Slovenka Jana Beňová figuruje medzi 12 talentovanými spisovateľmi, ktorí sa stali laureátmi Literárnej ceny Európskej únie 2012. Popri finančnej odmene 5000 eur sa všetci ocenení môžu tešiť na prioritnú podporu prekladov ich prác do iných jazykov z kultúrneho programu únie. V Bruseli o tom dnes informovala Európska komisia pri príležitosti otvorenia Frankfurtského knižného veľtrhu.

Janu Beňovú, ktorej práce ako Svetloplachý, Lonochod, Nehota, Parker (Ľúbostný román), Dvanásť poviedok, Dnes alebo Preč! Preč! spoznávali postupne čitatelia na Slovensku už od prvej polovice 90. rokov, ocenili za prózu Café Hyena (Plán odprevádzania), ktorá sa na knižnom trhu objavila v tomto roku.

Rovnakého ocenenia sa dostalo aj ďalším autorom. Sú nimi Anna Kim (Rakúsko), Lada Žigo (Chorvátsko), Laurence Plazenet (Francúzsko), Viktor Horváth (Maďarsko), Kevin Barry (Írsko), Emanuele Trevi (Taliansko), Giedra Radvilaviciute (Litva), Gunstein Bakke (Nórsko), Piotr Pazinski (Poľsko), Afonso Cruz (Portugalsko) a Sara Mannheimer (Švédsko).

Laureáti si ocenenia prevezmú 22. novembra v Bruseli.

Zdroj: DPA, http://www.euprizeliterature.eu