Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Luc Besson dovršil veľký projekt, otvára sa Mesto filmu v Saint-Denis

Luc Besson Foto: TASR/AP

Medzi očakávanými hosťami boli nielen domáce hviezdy Sophie Marceau a Jean Dujardin, ale aj Robert De Niro a Michelle Pfeiffer.

Paríž 22. septembra (TASR) - Prítomnosť početných hviezd strieborného plátna spestrilo slávnostné otvorenie nového komplexu Cité du cinéma (Mesto filmu), ktoré v okolí niekdajšej tepelnej elektrárne v Saint-Denis pri Paríži vzniklo z iniciatívy renomovaného francúzskeho režiséra a producenta Luca Bessona.

Medzi očakávanými hosťami boli nielen domáce hviezdy Sophie Marceau a Jean Dujardin, ale aj Robert De Niro a Michelle Pfeiffer.

Príprava a samotné stavebné práce na komplexe, ktorý bude vhodný aj pre nakrúcanie hollywoodskych veľkoprodukcií, trvali 12 rokov. Lokalita by filmovým fanúšikom mohla byť známa aj z Bessonových filmov Nikita a Leon.

Na území o celkovej rozlohe viac ako 63.000 metrov štvorcových vzniklo deväť štúdií vybavených najmodernejšou technikou (10.000 metrov štvorcových), ale aj dielne pre scénografov a kostýmerov, sklady, strižne a rôzne technické laboratóriá (11.000 metrov štvorcových). Pre prenajímateľné kancelárske priestory, obslužný personál, reštauráciu a parkovisko je vyhradených 23.000 metrov štvorcových.

Samotný secesný objekt na brehu Seiny, ktorý vyrástol v roku 1933, si pritom zvonku zachoval pôvodný dobový vzhľad.

V Meste filmu, do ktorého by Luc Besson chcel pritiahnuť hlavne amerických tvorcov, nakrúcajúcich teraz v rôznych krajinách strednej a východnej Európy, otvoria v prvý októbrový deň aj Bessonovu filmovú školu, ktorá v priebehu dvoch rokov poskytne bezplatnú prípravu 60 študentom, zaujímajúcim sa o tvorbu filmových scenárov a filmovú réžiu.

Spojenie filmovej produkcie so vzdelávaním budúcich filmárov je vo Francúzsku absolútne ojedinelým javom.

Luc Besson realizoval projekt bez štátnej podpory s celkovými nákladmi 180 miliónov eur, vrátane 150 miliónov za pozemok. Polovicou investícií sa sa na ňom podieľala producentská spoločnosť samotného tvorcu EuropaCorp, štvrtinou mediálna skupina Euro Média Group a zvyškom prispeli Luc Besson osobne, respektíve tuniský podnikateľ Tarak Ben Ammar.