Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

M. Koreň, H. Leško a M. Maďarič predstavili spoločný album Stigmy

Snímka z albumu Stigmy. Foto: Facebook/Matej koreň

Marekove texty skladieb sú špecifické. Sú také, ktoré nemusím robiť. V tomto smere som slobodný a veľmi často sa stáva, že už pri prvom čítaní počujem hudbu, povedal Leško.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Autorská trojica Matej Koreň (spev), Henrich Leško (hudba) a Marek Maďarič (texty) predstavila v závere týždňa nový štúdiový album Stigmy, ktorý vychádza v limitovanej edícii na CD a je dostupný na streamingových službách.

Novinka ponúka 11 skladieb, sú nimi Sfinga, Svojim odcudzený, Modlitba, Ešte na to mám, Raz sa musia nájsť (feat. Lilly Maníčková), Herec vedľajších rolí, Zo žúru, Potopa, Videl som ťa, Vstúp do rieky a Snívam (feat. Michaela Husárová).

Autorská dvojica Leško a Maďarič spolupracuje od roku 2013, keď spoločne napísala pre Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene muzikál Prekliaty básnik. Pred troma rokmi vydala prvý spoločný autorský album, ktorý naspievali Marcel Palonder a Kristína Greppelová. Minulý rok prizvali na spoluprácu na ďalšom albume speváka Mateja Koreňa, z ktorého sa stala plnohodnotná aj autorská súčasť tímu, a vznikol album Stigmy.

„Na začiatku tohto albumu je moje priateľstvo s Henrichom a naša spolupráca, ktorú sme začali na muzikáli Prekliaty básnik,“ povedal Maďarič. „Potom sme zistili, že sa nám celkom dobre robí, keď spolu robíme pesničky. A to spôsobom, že nás nič netlačí, nenúti, nemáme žiadne termíny. Takto sme pracovali a hľadali sme tretieho do partie, ktorý by zapadol a bol niečo viac ako len interpret. Potom sme našli Mateja, ako spevák je technicky veľmi vyspelý. Úplne si nás získal tým, že si aj sám skladá pesničky a píše texty. Hoci texty na albume by patrili do úst staršiemu spevákovi, tým, že do spolupráce vstúpil ako spoluautor, som mu to vždy veril. To robí ten rozdiel medzi spevákom, ktorý len spieva texty, a spevákom, ktorý sa aj autorsky angažuje,“ doplnil.

„Marekove texty skladieb sú špecifické. Sú také, ktoré nemusím robiť. V tomto smere som slobodný a veľmi často sa stáva, že už pri prvom čítaní počujem hudbu,“ dodal autor hudby Leško.

„Bol to pre mňa veľký deň, do života sme uviedli dielo, na ktorom sme pracovali rok a pol, čo je dlhý čas, pracovali sme intenzívne a snažili sme sa urobiť to najlepšie pre tento album. Henricha a Mareka som poznal viac z médií, ale náš spoločný kamarát, klávesák Paľo Korduliak, sa s Henrichom poznal. On ma aj s Henrichom zoznámil. Hľadali speváka, s ktorým by mohli spolupracovať, keď predtým si vypočuli niektoré moje skladby. Záujem o spoluprácu bol, mal som však dve podmienky, chcel som počuť hudbu, ktorú robia, a chcel som ich poznať aj z bežnej stránky, napríklad pri posedení a rozhovore v obývačke. Stalo sa a takto sme sa dali dokopy. Je to však úplne iná hudba, než ktorú robili pre Marcela Palondera, dúfam, že bude mať úspech,“ povedal Koreň pre TASR.

Spevák a herec Matej Koreň (1986 Lučenec) začínal spevácku dráhu v druhej sérii Slovensko hľadá Superstar v roku 2005, kde sa vo finále umiestnil na deviatom mieste. V programe Hit storočia súťažil s piesňami Nečakaj ma už nikdy a Učiteľka tanca. V roku 2008 mal premiéru pôvodný slovenský muzikál Fontána pre Zuzanu v Divadle Nová scéna, kde stvárnil hlavnú mužskú postavu Olina. V roku 2010 sa zúčastnil na národnom kole súťaže Eurovision Song Contest s piesňou Kocka Pána Rubika. V tom istom roku sa stal spevákom a lídrom eventovej kapely Replay Band, v ktorej pôsobil až do roku 2017. V roku 2013 účinkoval v muzikáli Rent v Divadle Aréna. Od roku 2016 vydal single Mohla by si, Hľadá sa láska, Pod obraz Boží, Na dotyk a Ešte na to mám.